Biografie

Meer over mij en mijn achtergrond weten? Lees hieronder mijn biografie!

Wie is Lars Bottelier?

Wie is Lars Bottelier?

Mijn naam is Lars Bottelier en ik woon in IJmuiden. Van jongs af aan lig ik al in het water, eerst met waterpolo, later in het wedstrijdzwemmen/open water zwemmen. Mijn doel is om de top van het open water te zwemmen te bereiken. Ik zwem bij de Velserzwemvereniging en train bij het Regionaal Trainingscentrum van de KNZB in Amsterdam.

Starten met waterpolo

Mijn ouders wilden dat ik al op jonge leeftijd aan sport ging doen. “Wat lijkt je leuk?” Kreeg ik dan te horen. De beslissing werd gauw genomen: voetbal. Voetbal bleek al gauw niks voor mij: na afloop van de training moest ik verplicht douchen van mama, maar daar had ik geen zin in. Een jongen bij me op de basisschool deed aan waterpolo, dus ging ik dat ook proberen.

Het (open water) zwemmen!

Het was eigenlijk puur toeval dat ik in aanraking ben gekomen met zwemmen. VZV kreeg te maken met minder trainingsuren en ik wilde nog wel trainen. Daarop ging ik zwemmen bij de Watervrienden IJmuiden. Hier kwam ik in contact met Hans van Vastenhoven. Mijn eerste seizoen in het open water was eind 2010. En in 2011 maakte ik mijn debuten op de NK’s voor junioren in zowel het open water als in het zwembad. Eind 2011 heb ik besloten om het waterpolo langszij te leggen en alleen nog maar te gaan zwemmen. Hoogtepunten: Nederlands kampioen 2,5 km – 12/13 jarigen. Uitgeroepen tot sporttalent van Velsen.

Vervolgjaren

Vervolgjaren

De jaren na mijn debuut bij de NK’s waren ook niet stilletjes op zwemgebied. In het zwembad haalde ik zo nu en dan een NK medaille bij de junioren en later de jeugd categorie. In deze periode ging ik van de kortere afstanden in het zwembad steeds meer naar de langere afstanden. Ik realiseerde dat ik op de langere afstanden wilde gaan focussen.

Proeven van de internationale zwemwereld

Seizoen 2015/2016 was een prima seizoen. In het open water zwemmen heb ik mij kunnen ontwikkelen, vooral op tactisch gebied. In dit jaar heb ik 2 Europacup wedstrijden gezwommen in Hoorn en Kopenhagen. Waar ik prima mee kon draaien met het internationale deelnemersveld. Hoogtepunt: Nederlands kampioen 10 km open water – 18/19 jarigen.

Tussenjaar voor het zwemmen

Nadat ik mijn VWO diploma heb gehaald, had ik besloten om er een jaar tussenuit te gaan. Een jaar focussen op zwemmen en kijken wat dat oplevert. In deze periode heb ik een trainingsstage in Australië afgewerkt, waar ik een hoop heb geleerd. Mijn doel voor dat jaar was kwalificeren voor de jeugd-WK en dat was gelukt! In juni werd ik Nederlands kampioen senioren, op de 5 km indoor, en zwom ik onder de limiet voor de jeugd-WK. De jeugd-WK werden gehouden in Hoorn en hier heb ik een 13de plaats behaald. Mede door deze prestatie mochten we (als team) ook naar de jeugd-EK. Waar ik uiteindelijk een top 10 plaats wist te bemachtigen bij de 18-19 jarigen.

Start bij het RTC Amsterdam

Start bij het RTC Amsterdam

Na mijn prestaties van seizoen 2015/2016 ben ik opgenomen in het Regionaal Trainingscentrum in Amsterdam van de KNZB. Na een periode van 6 jaar bij Hans van Vastenhoven te hebben getraind, maak ik een nieuwe stap om mijzelf verder te ontwikkelen. Onder begeleiding van Kees Robbertsen en de andere leden van het KNZB team probeer ik het beste uit mezelf te halen. Bovendien ga ik dit combineren met een studie Econometrie aan de Universiteit van Amsterdam. Op naar een mooie toekomst!

Sponsorenslagerij van Doorn

Abelia Fleuristen partner Bottelier