Lars Bottelier Thomas Huisman Sleeuwijk

Afsluiting open water en klassementkwestie

De komende tijd zal ik het wel weer wat warmer hebben, want het open water seizoen zit er weer op... 16 graden water bij de laatste open water wedstrijd in Sleeuwijk zorgde voor een koude bedoening. De laatste wedstrijd waar ook de medailles van de nationale open water klassementen worden uitgereikt. Ik sloot dit seizoen af met zilver. 

Het was een gezellig sfeertje bij de laatste wedstrijd. Geen wedstrijddruk, geen gezeur, gewoon lekker gezellig. Voor menigeen was het klassement toch al beslist vóór de laatste wedstrijd, dus dan maakten die laatste 1 km of 3 km ook niet meer uit. Maar waar ik het wel over wil hebben zijn de werking van de klassementen. Ook hoofdonderwerp van deze twee krantenartikelen. 

Het klassementprobleem

Het is niet dat ik niet tegen mijn verlies kan, omdat ik nu zilver in het klassement heb behaald. Het is puur dat het me nu opvalt hoe 'krom' de huidige gang van zaken is. 

Zoals ook al benadrukt in het krantenartikel, vind ik het onlogisch. Beide zwemmers staan op maximale punten in het klassement. De ene zwemmer is Nederlands kampioen jeugd 10 km en de andere zwemmer is 2de van Nederland op de 5 km NK in de jeugdcategorie. Uit de bepalingen van het open water boek 2015: "Bij een gelijk aantal punten, in de individuele jeugd klassementen, beslist (in volgorde): 1. De uitslag van het NK 5km bij de vrije slag en het NK 3km bij de schoolslag." Idem voor senioren. Bij de schoolslag is dit goed geregeld. Hier bestaat maar één NK van. Maar bij de vrije slag zijn er twee NK's en die zijn, in mijn ogen, gelijkwaardig aan elkaar. 

De verbeterde klassementregel bij gelijke punten

Deze regel kan veel beter worden aangepast. Een reden: waarom zou de NK 5 km belangrijker zijn dan de NK 10 km. Bovendien is de 10 km een olympische afstand dus zou men denken dat deze belangrijker is. Hier pleit ik echter niet voor.

Ik stel voor: maak beide NK's even belangrijk, want:

 1. Hierdoor wordt de 10 km gestimuleerd, omdat de 10 km even zwaar meetelt als de 5 km zullen zwemmers eerder de 10 km zwemmen;
 2. Bij een 10 km zwemmen komt het echte open water zwemmen tot zijn recht, denk aan bijvoorbeeld tactiek bij de drinkposten. Ga je wel drinken, ga je niet drinken, blijf je in de groep, zwem je alleen door;
 3. Men wordt niet benadeeld bij gelijke klassement-tellingen, er zijn twee piekmomenten ofwel beide NK's.

Hierdoor kunnen er weer verschillende situaties ontstaan voorbeelden zijn:

 • Zwemmer 1 wint 5 km NK, zwemmer 2 wordt 3de bij NK 10 km. Zwemmer 1 wint klassement.
 • Zwemmer 1 is 3de bij 5 km NK, zwemmer 2 wint NK 10 km. Zwemmer 2 wint klassement.
 • Zwemmer 1 wint NK 5 km, zwemmer 2 wint NK 10 km. Hier kan weer een doorslaggevend NK uit worden gekozen maar wordt de 10 km tot zijn recht gebracht. Ook kan er eventueel gekeken worden naar aantal gewonnen wedstrijden. 

Uiteindelijk wordt de NK 10 km gestimuleerd en stimuleert dit weer het (internationale) open water zwemmen. 

Bijdrage leveren

Uiteindelijk ben ik tevreden met mijn zilveren medaille. Je moet blij zijn met wat je hebt en niet met wat je hebt kunnen winnen. Op deze manier probeer ik een goede bijdrage te leveren aan open water zwemmend Nederland en het open water zwemmen te stimuleren en te promoten. Zelf denk ik niet dat het huidige klassement, gebaseerd op tijd, zo verkeerd is. Wel denk ik dat er hier en daar nog wat bijgeschaafd moet worden. 

Mijn partners


PowerBar NutriSenseQWIN NutriSense

Polar_logo_black-1

 


Advertentie
Geplaatst in Blog en getagd met , , , .

2 reacties

 1. Dag Lars

  Met grote interesse heb ik de afgelopen jaren de ontwikkelingen van Marcel en jou gevolgd.

  Zoals je misschien wel van Hans hebt gehoord, ben ik tientallen jaren bezig geweest met de herziening van de klassementen.
  In 1988 “drukte” men dit er door en besloot ik mijn vrijwillige bijdragen te staken.
  Het oude systeem, 10 km. bestaande uit de snelste 2*2 en 2*3, was discutabel doch dit systeem kan tot “langzaam zwemmen” leiden.
  Aan de hand van een voorbeeld kan ik dit duidelijk maken.
  Mogelijk spreken wij hierover ooit nog eens.

  Zelf ben ik, met enkele sporters, al enige jaren “op zoek” naar DE oplossing doch de contacten met de Open Water Commissie en de KNZB verlopen allesbehalve structureel.
  De vorige verandering, de eerder aangegeven ingreep van 1988, kwam na meer dan 15 jaar “strijd” tot stand en dan nog door middel van “achterkamertjes handelen”.

  Als jij mij jouw email adres wilt zenden dan kan ik je in ieder geval iets aanbieden.

  Vriendelijke Groet.

  George
  http://www.GeorgeSports.eu

 2. Pingback: Klassementkwestie – Nederlands Open Water Web

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.