Volendam wetsuit 10 km

Alles wat je moet weten over de nieuwe wetsuitregel

Onderstaande post is verouderd. De regels met betrekking tot wetsuits en KNZB-wedstrijden zijn veranderd.

UPDATE 16-05-2017: tijdens het overgangsjaar in Nederland is er tussen de 16 en de 20˚C altijd de optionele keuze voor een wetsuit.
UPDATE 18-05-2017: de FINA heeft de Arena wetsuits goedgekeurd voor de aankomende jaren. Voor dit jaar is het nog steeds mogelijk om in een ander merk wetsuit te zwemmen, zolang deze het gehele lichaam bedekt (met uitozndering van de handen, voeten en het hoofd). 

De Wereldzwembond FINA heeft bekend gemaakt dat er, per ingang van 1 januari 2017, in openwater kouder dan 18˚C gezwommen moet worden in een wetsuit. Zodra de watertemperatuur zich tussen de 18˚C en 20˚C bevindt, is er de optionele keuze voor een wetsuit of een ‘normaal’ wedstrijdpak. Wat voor gevolgen heeft dit voor het Nederlandse openwaterzwemmen? En waar moet je rekening mee houden als je een wetsuit gaat aanschaffen?

De officiële FINA regel

  • Watertemperatuur onder de 18˚C: gebruik van wetsuits is verplicht.
  • Watertemperatuur tussen de 18 en de 20˚C: optionele keuze voor een wetsuit.
  • Elke wetsuit is toegestaan, behalve dat deze het gehele lichaam bedekt met uitzondering van de handen, nek en voeten. Een wetsuit met open armen is daarom niet toegestaan.

Na te lezen op: deze link (onderdeel BL 8.5)

Wetsuits in Nederland

In Nederland worden in principe de FINA regels overgenomen. Seizoen 2016/2017 geldt echter als een overgangsjaar. Hierdoor worden de FINA regels niet gehandhaafd. Wat houdt dit precies in?

  • De organisatie van de wedstrijd mag zelf bepalen of er wel of niet in wetsuit gezwommen gaat worden bij een watertemperatuur lager dan 20˚C. Sommige organisaties hebben al besloten dat er niet in wetsuits gezwommen gaat worden.
  • Als de organisatie wetsuits toelaat voor de desbetreffende wedstrijd, mag de zwemmer/zwemster zelf bepalen of hij/zij in een wetsuit zwemt bij een watertemperatuur lager dan 20˚C.
  • Zodra de watertemperatuur zich bevindt tussen de 16 en de 20˚C, is er voor de zwemmer zelf de optionele keuze om in een wetsuit te zwemmen. 
  • Een wetsuit met open armen is wel toegestaan voor seizoen 2016/2017. Omdat de FINA regels niet worden gehandhaafd.

Wat is nog meer handig om te weten?

  • Per 1 januari 2018 gaat de FINA bepalen welke wetsuits goedgekeurd gaan worden voor (internationale) wedstrijden. Deze wetsuits krijgen het ‘FINA approved’ logo. Tot op heden is er dus nog geen één wetsuit FINA approved. Tot op heden zijn alleen de wetsuits van het merk Arena goedgekeurd. Andere merken wetsuit kunnen dit jaar nog steeds gebruikt worden voor wedstrijden, zolang ze het gehele lichaam bedekken (met uitzondering van de armen, voeten en het hoofd).  (Bron: https://www.fina.org/sites/default/files/wetsuits_for_ows_memo_nfs_11.01.2017_0.pdf)
  • Met ingang van de wetsuit regel kunnen triatleten, zonder bijkomende kosten, meedoen aan openwaterwedstrijden. [en]
  • Zwemmers, zonder bijkomende kosten, meedoen aan (maximaal) een kwart triatlon. (Bron: https://www.knzb.nl/StippWebDLL/Resources/Handlers/DownloadBestand.ashx?ID=1000032945)
Volendam 10 km wetsuit

Mijn eerste ervaring met een wetsuit

Laatst heb ik voor het eerst de mogelijkheid gehad om met een wetsuit te trainen en te zwemmen. Vroeger was ik altijd tegen het gebruik van een wetsuit, omdat het naar mijn inziens een oneerlijke strijd creëert. Daarom probeerde ik er met een open mindset in te gaan. Ik kan vertellen dat een wetsuit heel anders zwemt dan een gewone zwembroek. Het voelde bij mij alsof ik constant met een pullboy in het water lag. Beenslag kon ik niet gebruiken, omdat mijn benen dan boven het water uit zouden komen. Bovendien vond ik dat ik mijn techniek minder goed kon uitvoeren. Het is allemaal even wennen, maar niet een heel groot probleem.

Op 13 mei deed ik mee aan de 10 km van Volendam. Dit om voor het eerst 10 km met een wetsuit te zwemmen. Het ging vrij goed aan het begin, totdat ik alsmaar warmer en warmer werd. Door het wetsuit kon ik mijn warmte niet kwijt, terwijl het water 16 ˚C was. Ik vraag mij af of het een kwestie van wennen is.

Veel mensen zeggen ook dat een wetsuit sneller is dan een gewoon wedstrijdpak, gek genoeg kreeg ik het voor elkaar om langzamer te zwemmen. Natuurlijk heeft het deels met de warmte te maken, maar dat zal niet de enige reden zijn.

Voor mij is de keuze dan ook erg simpel: ik zwem liever zonder wetsuit. Helaas ben ik bij de internationale wedstrijden waar de FINA regels gehanteerd worden, verplicht om in een wetsuit te zwemmen, als het water kouder is dan 18˚C. Ik zal dan ook blijven oefenen om toch te zorgen dat ik goed in een wetsuit kan zwemmen.

Ik denk dat we wel meer starts zullen zien komende seizoenen in het openwaterzwemmen. De overstap van een zwembad naar het openwater is immers een stuk kleiner geworden door het wegnemen van de kou. De charme van het openwaterzwemmen wordt echter aangetast. Het ‘in de kou zwemmen’ is onderdeel van de sport en maakt het ook zo bijzonder. Net als dat je in heet water moet kunnen presteren. Het zwemmen in een wetsuit verkleint dit element aanzienlijk.

Wat vinden jullie ervan?

Een goed idee deze nieuwe regel? Of liever zonder wetsuit? Ik ben benieuwd naar jullie mening.


Suggesties of op- of aanmerkingen, laat het mij weten.

Mijn partners


PowerBar NutriSenseQWIN NutriSense

Polar_logo_black-1

 


Advertentie
Geplaatst in Blog en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.