Aussie blog 3: Kerst Down Under en laatste race van 2019

Het is kerstvakantie: yes. Een tijd waar toch altijd naar uitgekeken wordt, ook door mij. Veel tijd besteden met de familie en vrienden. En een tijd waarin het zwemmen toch even op een lager pitje staat. Alleen dit jaar is alles anders. Mijn eerste feestdagen zonder mijn familie én met zwemmen, een heleboel zwemmen.

Rust of door trainen tijdens de kerstvakantie?


Er is niks mis met wat stoom afblazen in de kerstvakantie. In Nederland zijn de laatste paar jaren de Open Nederlandse Kampioenschappen (25m-bad) vlak voor Kerst. Het is een piekmoment voor veel zwemmers in Nederland waardoor er daarna wat tijd is om één of twee weken (volledige) rust te nemen. Veel zwemmers maken hier, vanzelfsprekend, gebruik van. Alleen dit jaar is alles anders voor mij. Ik heb er bewust voor gekozen om de belangrijke zwembadwedstrijden in december over te slaan: de Swim Cup Amsterdam en de Open Nederlandse Kampioenschappen in Tilburg. Mijn belangrijke wedstrijden zijn namelijk in de internationale voorzomer en in de Europese zomer.



Perth City Swimming Club Christmascamp


Hier in Australië en met name bij de Perth City Swimming Club wordt er juist extra hard getraind in de kerstvakantie. Van alle dagen van de kerstvakantie hebben we één dag vrij gekregen: op eerste kerstdag. Het kerst-trainingskamp is hét moment voor de Aussie zwemmers om in vorm te komen voor de Australische Kampioenschappen. En dat doen ze ook. Elke ochtend wordt er 3 uur lang getraind: minimaal 10 km. Deze trainingen zijn grotendeels gericht op aerobe capaciteit – de inhoud van de zwemmersmotor. Soms hebben we nog een middagsessie van twee uur met zowel land- en zwemtraining. In de middagtraining wordt er voornamelijk gewerkt aan de ‘skills’ voor een openwaterzwemmer. Navigeren, manoeuvreren, versnellen en meer. De trainingen van het trainingskamp worden afgewerkt in het zwembad van de Perth College. Dé plek waar mijn professionele zwemcarrière vier jaar geleden is begonnen.


Kerst Down under - ga je doortrainen in de kerst vakantie of neem je rust. Lars Bottelier gaat in Australië extra veel training tijdens de kerst vakantie.


De training na Kerst


We hadden afgelopen donderdagochtend (de dag na Kerst) een pittige set. Voor de geïnteresseerden onder ons ga ik deze uitleggen. Het inzwemmen was als volgt:


1×100    op 2:00                4×50      benen op 1:10
1×200    op 3:00                4×50      benen op 1:05
1×300    op 4:00                4×50      benen op 1:00
1×400    op 5:00                4×50      benen op 0:55


Bovenstaande set deden we drie keer. Vervolgens een 8×100 afbouwend beginnen op 1:40 en elke 100 vijf seconde sneller in starttijd, dus 1:35, 1:30, 1:25, 1:20, 1:15, 1:10 en eentje ‘easy’. Vervolgens nog 4×50 afbouwend in starttijd op dezelfde manier. Vervolgens de main set, waarbij er wordt gezwommen op hartslag. De set was als volgt:


5×100    op 1:40                1×100    benen max op 2:30
10×100  op 1:40                1×100    benen max op 2:30
15×100  op 1:40                1×100    benen max op 2:30
10×100  op 1:40                1×100    benen max op 2:30
5×100    op 1:40                1×100    benen max op 2:30


Mijn maximale hartslag tijdens het zwemmen zit rond de 185 slagen per minuut. En de senioren horen te mikken op een hartslag 25 slagen per minuut onder je maximale hartslag. Op deze manier zit je op ‘threshold’ te zwemmen. Threshold is een snelle pace (maar vol te houden) waar je je als zwemmers tijdens een 10 km race het meest van de tijd in bevindt. De gedachte achter deze trainingen is dat je lichaam makkelijker en efficiënter de verzuring kan verwerken. Bovendien kan je het makkelijker volhouden en heb je nog een extra versnelling voorbij de threshold. De training hierboven ging overigens erg goed.



Kerst vieren in Australië


Natuurlijk heb ik ook Kerst gevierd en dit was de eerste keer dat ik het zonder mijn familie heb gevierd. Hier in Australië wordt alleen eerste kerstdag gevierd. Australiërs kennen geen tweede kerstdag, maar wel Boxing Day. Op de vraag wat dat eigenlijk betekende kon niemand een definitief antwoord geven. Kerst heb ik gevierd met Carol en haar zoons. We hebben lekker gegeten. Carol had een roast gemaakt van pompoen, aardappel en zoete aardappel. Ook een ovenschotel met broccoli en bloemkool en rosbief. In de avond hadden we nog een kaartspelletje gedaan met zijn allen.




Goede test tijdens de 5 km open water race in Swanbourne


Op zondag hadden we een wedstrijd gepland staan, de Indian Ocean 5000 Open Water Swim. Het is een 5 km zeewedstrijd van Swanbourne tot Floreat. Het was een sterk veld, met veel van mij collega-zwemmers van Perth City en een aantal andere sterke clubs in West-Australië. Na de eerste race dit jaar in Australië zorgde ik er wel zeker voor dat ik wist hoe de finish was. Deze keer het strand oprennen om te finishen, dus weer geen aantikplaat. Het waren pittige omstandigheden: golven van zeker wel twee meter. Vanaf de start zat het tempo er goed in. Door de lage zon vanaf het land was het lastig om te navigeren. Uiteindelijk kon ik een goede positie vinden in de kopgroep en zo mijn energie sparen. Tot ik de gele boei zag; als je die gerond hebt moet je richting strand. Waarop iedereen ging aanzetten en versnellen, waaronder ik. Bleek dat het een extra gele boei was, terwijl die oranje had moeten zijn. Volgende gele boei: exact hetzelfde, weer sprinten en weer versnellen. Het zorgde ervoor dat ik aardig wat energie had verspild toen we bij de echte gele boei aankwamen. Daarentegen voelde ik me heel sterk, dus ik schoof van de 6e plek zo naar de gedeelde 1e plek. Nicholas (van Perth City) en ik rondden tegelijk de laatste gele boei en zwommen op de finish af. Alleen toen ging het helemaal mis. Nicholas kwam op een grote golf en schoot naar voren en ik miste die volledig. De Aussies zijn gewend om in zulke golven te zwemmen en oefenen hier regelmatig op, de zogenoemde ‘surf skills’. Nog zuurder werd het dat de tweede groep achter me een extra golf te pakken kreeg toen ik net opgestaan was waardoor zij mij ook nog passeerden. Zo ging ik van een 1e of een 2e positie naar een 7e plek. Echt ontzettend jammer, want het was een goede wedstrijd en ik zwom erg goed. Gelukkig zit het zwemmen dik in orde en dat is toch een mooie opsteker zo aan het einde van 2019. Volgende keer moet ik vooral oefenen op de surf skills en dan komt alles goed. Hieronder nog een foto van een deel van de uitslag.


Uitslag 5 km Swanbourne - Perth - Australië - Lars Bottelier open water zwemmer gaat voor goud op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. In Lars zijn blog over het zwemmen kan je hem volgen via zijn site.


Gelukkig nieuwjaar!


Voor jullie alvast een fijne jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2020. Ik heb nog geen plannen voor oud en nieuw. Ongetwijfeld dat ik er wat van ga maken. En natuurlijk weer op naar een nieuwe trainingsweek. Deel twee van het kerst-trainingskamp komt eraan.



Partners die in mijn Olympische droom geloven


deboer premium wetsuits logo - met deboer ben ik 1 stap dichterbij de olympische spelen van parijs 2024. Volg Lars in zijn zwemblog

Woning Welzorg op Maat steunt Lars Bottelier in zijn carriere om de Olympische Spelen te bereiken. Donatie voor zijn zwemblog zwem blog. Lars is topper in het open water zwemmen. Parijs 2024
Logo YVGTF Yvonne van Gennip Talentfonds - partner van open water zwemmer Lars Bottelier - zwem blog Lars Bottelier is Nederlands beste open water zwemmer
Dit is het logo van Maxim - Maxim sports nutrition is partner van professioneel open water zwemmer Lars Bottelier - Volg via zijn zwemblog zijn Road to Parijs 2024

2 gedachten over “Aussie blog 3: Kerst Down Under en laatste race van 2019”

Vind je dit een leuke blog? Reageer hieronder

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.