Biografie

Wil je meer over mij weten? Hieronder vind je mijn paspoort en daaronder een uitgebreidere beschrijving in mijn persoonlijke biografie.
Cees Lieshout foto Lars Bottelier

Paspoort

Naam: Lars Bottelier
Geboortedatum: 4 maart 1997
Woonplaats: IJmuiden
Functie: openwaterzwemmer
Beste afstand: 10 & 25 km vrije slag
Palmares:
- 7 Nederlandse Titels
- 6e Wereldbekerwedstrijd Canada, Mégantic
- 3e elite-marathon Capri-Napels, Italië (36km)
- 11e Wereldjeugdkampioenschappen
Ultiem doel: goud op de Olympische Spelen van Parijs 2024

Starten met wedstrijdzwemmen (2010 t/m 2014)

Ik ben op twaalf jarige leeftijd begonnen met wedstrijdzwemmen en openwaterzwemmen. Ik ben begonnen bij de Watervrienden IJmuiden (WVIJ) en de Velzerzwemvereniging (VZV). Voor VZV kom ik vandaag de dag nog uit bij de KNZB-wedstrijden. Het bleek wel dat ik talent had, want bij mijn eerste open water NK voor junioren werd ik 6e in mijn leeftijdcategorie. Het jaar daarop pakte nog beter uit, want toen won ik de Nederlandse Junioren Titel in de leeftijdscategorie 13-14 jarigen. Ik vond het zwemmen erg leuk, maar was mij niet bewust van mijn zwemtalent en capaciteiten. In deze periode trainde ik zo'n 6-8 uur per week bij de club.

Hoogtepunten van deze periode: Nederlandse Titel 2,5 km junioren (2011), Sporttalent van Velsen

De motivatie stijgt (2015 en 2016)

In 2015 kreeg ik een motivatieboost en werd ik nieuwsgieriger naar het internationale veld. Ik zei tegen mijn trainer dat ik meer wilde gaan trainen en ook wilde kijken wat er allemaal in zat. Zo hebben we de trainingsuren opgeschroefd naar 14 - 16 uur in de week. In 2015 zwom ik ook mijn eerste internationale wedstrijd: een Europabeker in Kopenhagen. Ik vond het zo'n gave ervaring dat ik alleen maar meer gemotiveerd werd. Ik wist echter nog niet zo goed hoe ik het zwemmen moest aanpakken. Wel was duidelijk dat ik mij wilde kwalificeren voor de Wereldjeugdkampioenschappen (WJK) en Europese Jeugdkampioenschappen (EJK).

In 2016 ben ik 'Down Under' gegaan voor twee maanden om mee te trainen met een Australische topclub. Ik heb daar hard getraind en onwijs veel geleerd. De vruchten worpen zich af, want in 2016 wist ik de Nederlandse Titel op de 5 km indoor te pakken én mij daarmee te kwalificeren voor de WJK. In Hoorn heb ik tegen de besten van mijn leeftijd mogen zwemmen en daar werd ik 11e. Later dat jaar bij de EJK in Piombino (Italië) werd ik 9e.

Hoogtepunten van deze periode: 11e bij de Wereldjeugdkampioenschappen (2016), 9e bij de Europese Jeugdkampioenschappen (2016), Nederlands Titel 5 km indoor (2016), Nederlands Titel jeugd 10 km open water

Op naar de internationale zwemtop (2017 tot nu)

Na mijn goede seizoen van 2016 ben ik aangesloten bij het Opleidingscentrum (OC) in Amsterdam van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). Ik train daar tot op heden onder leiding van Kees Robbertsen. De trainingsuren zijn opgeschroefd naar 28 uur per week in een zeer professionele setting. Ook komen er andere trainingsvormen bij: krachttraining en landtraining. In deze periode heb ik mij ontwikkeld naar een professioneel sporter. Ik heb in de periode vier Nederlandse Titels gewonnen. Elk jaar eindig ik bij meerdere internationale wedstrijden op het podium. Zelf ben ik het meest trots op de elite marathon van Capri naar Napels. Hier werd ik 3e over de 36 km lange prestigieuze wedstrijd.

Hoogtepunten van deze periode: 4 Nederlandse Titels gewonnen (5 km indoor, 5 km open water, 10 km open water en 22 km open water), 3e bij de elite wedstrijd Capri-Napels (Italië), Sportman van Velsen (2018)
Resumé 2019: Dubbele Nationale Titel (5 en 10 km) en 6e bij de Wereldbekerwedstrijd in Canada, Mégantic
Sinds het begin van zwemseizoen 2019-2020 train ik op eigen kracht, in en rond mijn woonplaats in IJmuiden.

Voor de toekomst

Mijn ultieme droom is om goud te winnen op de Olympische Spelen van Parijs 2024. Daarvoor moet ik eerst kwalificeren en deelnemen aan EK's en WK's. Ik ga alles op alles zetten om dit te halen en om het beste uit mijzelf naar boven te halen. Volg mij in de jacht naar mijn Olympische droom!

Mijn partners


PowerBar NutriSenseQWIN NutriSense

Polar_logo_black-1

 


Advertentie