2 weken meetrainen in Eindhoven – trainingsstage

Van maandag 24 april tot zaterdag 6 mei ben ik op trainingsstage geweest in Eindhoven. Hier trainde ik twee weken lang mee met de openwaterzwemmers van het Nationaal Trainingscentrum. Hieronder een verslag van deze afgelopen twee weken.
Op de foto v.l.n.r.: Marcel Schouten, Ferry Weertman, Pepijn Smits. Achter: Lars Bottelier.

Verslag

Veel KNZB jeugdzwemmers waren de afgelopen periode op trainingskamp voor een internationaal jeugdtoernooi. Dit jaar val ik definitief in de senioren categorie en kon ik ‘helaas’ niet mee op één van deze trainingskampen.

Ik kreeg de keuze om voor een periode van 2 weken in Eindhoven mee te trainen. Dit leek mij natuurlijk erg gaaf. Zo kon ik ook eens zien en meemaken hoe hun trainen en of er grote verschillen en overeenkomsten zijn tussen de trainingen van ons.

De ochtendtrainingen hier in Eindhoven zijn een stuk langer dan wat wij normaal doen. Elke ochtend hebben we tot 10 km getraind. De focus ligt hierbij op techniek en het ‘makkelijk zwemmen’, iets waar wij in Amsterdam ook veel op focussen. Hierdoor creëren we meer uithoudingsvermogen en proberen we onze lichamen te laten wennen aan het feit dat we 10 km moeten zwemmen.

De sets waren ook redelijk hetzelfde, dat betekent veel duur afgewisseld met wat korter werk. Soms zwommen we met extra weerstand zoals een t-shirt of een propellor.

De middagtrainingen zijn een stukje korter, maar hier komen dan wel weer vaker snelheidaccenten naar voren. In het open water is het natuurlijk ook belangrijk dat je naast een goede uithoudingsvermogen ook een goede basissnelheid hebt en natuurlijk het liefst met een zo snel en sterk mogelijke eindsprint. Ik merk dat hier nog veel winst op te boeken is.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Het Pieter van den Hoogenband zwemstadion.
Hier maakten we dagelijks onze kilometers.

Tijdens deze 2 weken woonde ik op het CTO campus. Dat is 5 minuutjes van het zwembad af en er is een maaltijdvoorziening. Dat is wel fijn want hierdoor had ik nog wat vrije tijd tussen de trainingen door. De eerste week van de stage had ik ook vakantie van studie, maar de tweede week niet, dus moest ik dat ook nog op de hoogte houden.

De eerste week zwommen we in 9 trainingen 74 km in de week. We hadden op donderdagmiddag vrij vanwege Koningsdag maar desondanks hadden we dus een flinke week gedraaid. Aan het eind van die week moest ik wel goed mijn rust pakken om de volgende week weer fris aan de start te verschijnen. De week daarop zouden we in eerste instantie 80 km zwemmen, maar al gauw werd dat opgeschroefd naar 85 km. Halverwege de week kregen we te horen dat we zelfs over de 90 km zouden gaan! Dat is zo ongeveer 15 km meer dan ik gewend ben. Natuurlijk erg leuk, omdat ik hiermee echt mijn grenzen heb verlegd.

In totaal heb ik in deze twee weken 164 km gezwommen en dat is een absoluut nieuw record. Ik ben benieuwd wat voor effect dit zal hebben bij de openwaterwedstrijden, omdat ik merkte dat mijn lichaam steeds beter de kilometers aan het verwerken was.

We gaan het zien bij de eerstvolgende wedstrijd tijdens de Franse Open Kampioenschappen. Dat wordt mijn tweede openwaterwedstrijd dit jaar. Ik kijk er erg naar uit om daar weer te racen. Het toernooi begint op 1 juni en gaat door tot 4 juni. De afstanden die ik ga zwemmen zijn de 10km, de 5 km en de 25 km.

Voor nu trekken we de kilometers door in Amsterdam en hopelijk als het weer het toelaat kunnen we alvast een duik nemen in het open water!

2 gedachten over “2 weken meetrainen in Eindhoven – trainingsstage”

Vind je dit een leuke blog? Reageer hieronder

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.