5e van Europa bij mijn debuut

Gestreden heb ik afgelopen zondag (16 mei, 2021) tijdens de 25 km in Boedapest. Tot 400m voor de finish lag ik nog in tweede positie achter meervoudig Europees- en Wereldkampioen Axel Reymond (FRA). Helaas kon ik deze positie niet vasthouden, maar wat ben ik trots dat ik 5e van Europa ben geworden bij mijn debuut op een Europees Kampioenschap!


Foto’s: www.orangepictures.nl

Alles viel op zijn plek


Waar ik zelf vooral heel blij mee ben is dat alles op zijn plek viel op het juiste moment. Ik wist dat er een goed resultaat in zat, maar dan moet het er ook nog uit komen. Ik denk dat ik dat mede te danken heb aan het goede strategische plan dat ik naar behoren heb uitgevoerd.


Het plan was vooraf duidelijk. Ten eerste ontspannen de race doorkomen. Dat betekent profiteren van mijn tegenstanders; zelf geen kopwerk doen. En ook een ontspannen plek in het peloton vinden. Daarnaast was het een wetsuitrace, want het water was 17,5 graden Celsius. Hierdoor verlies je extra vocht, omdat je in het warme wetsuit zwemt. Als tweede had ik dus besloten om optimaal mijn drinkmomenten te benutten. Ten derde zou ik richting het einde posities naar voren winnen en dat lukte ook.


De race verliep zelfs zo goed, dat ik meer drinkmomenten kon benutten dan ik vooraf had bepaald. Hierdoor voelde ik me richting het einde sterk. Op het 20 km-punt kwam ik al achter Axel te liggen en ik wist dat ik die positie moest vasthouden, omdat het later moeilijker zou zijn om weer op die positie te komen.


Ik merkte in de slotfase dat ik net nog wat maximale snelheid tekort kwam ten opzichte van mijn concurrenten. Dat was jammer, maar ik heb met deze race alles eruit gehaald wat erin zat. Uiteindelijk was ik slechts 18 seconden achter Axel geëindigd.


Open water zwemmer Lars Bottelier - topzwemmer die voor de Olympische Spelen gaat op de 10 km in Parijs 2024 - 25 km vijfde bij het Europees Kampioenschap - Zwem blog - Parijs 2024 - open water zwemmen - debuut EK 25 vijfde - zwemmen- zwemblog - IJmuidenaar22e op de Olympische 10 km


Niet alleen zwom ik de 25 km in Boedapest, ik nam ook deel aan de 10 km. Op de 10 km kwam ik tot de 22e plek. Ik ben tevreden over de manier waarop ik geracet heb, maar ik heb nog wel stappen te maken. Zo miste ik de aansluiting van het peloton richting het einde. Zeker aan het begin van de race deed ik goed mee, met een aantal keer een doorkomst in de top-10.


De 10 km werd op donderdag gezwommen, een aantal dagen vóór de 25 km. Het fijne was dat ik een aantal verbeterpunten gelijk mee kon nemen naar de 25 km.Interview met ALLsportsradio


De dag na de 25 km werd ik gevraagd door ALLsportsradio om in de uitzending mijn verhaal te doen. We hebben uiteraard gesproken over mijn resultaat en hoe ik het heb ervaren. Vind je het leuk om dit te beluisteren? Klik dan hieronder op de afspeelknop:
En nu?


Nu de EK is afgelopen, zit de belangrijkste wedstrijd van mij dit zwemseizoen erop. Ik kan geen poging wagen om mij te kwalificeren voor de Olympische Spelen, omdat Ferry Weertman al gekwalificeerd is voor Nederland. Dit betekent echter niet dat ik stil ga zitten.


We gaan door met keihard trainen hier in Duitsland. Er staan nog wat wedstrijden gepland later dit zwemseizoen, al is het even afwachten of die doorgang zullen vinden i.v.m. corona. Het is voor mij duidelijk welke punten ik nog moet verbeteren om voor nog betere resultaten te gaan. Samen met Nikolai (mijn coach) ga ik hier heel hard aan werken.Partners die in mijn Olympische droom geloven


deboer premium wetsuits logo - met deboer ben ik 1 stap dichterbij de olympische spelen van parijs 2024. Volg Lars in zijn zwemblog

Woning Welzorg op Maat steunt Lars Bottelier in zijn carriere om de Olympische Spelen te bereiken. Donatie voor zijn zwemblog zwem blog. Lars is topper in het open water zwemmen. Parijs 2024
Logo YVGTF Yvonne van Gennip Talentfonds - partner van open water zwemmer Lars Bottelier - zwem blog Lars Bottelier is Nederlands beste open water zwemmer
Dit is het logo van Maxim - Maxim sports nutrition is partner van professioneel open water zwemmer Lars Bottelier - Volg via zijn zwemblog zijn Road to Parijs 2024

1 gedachte over “5e van Europa bij mijn debuut”

  1. Mooi bezig lars, blijf vertrouwen in jezelf houden want je kunt het! Je bent sterker dan je denkt te zijn!
    Geweldige prestaties neergezet gefeliciteerd!

    Beantwoorden

Vind je dit een leuke blog? Reageer hieronder

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.