Aussie blog 6: studie volgen in Australië?

Welkom lezers, bij blog nummer 6. Voordat ik vertrok kreeg ik vaak de vraag hoe ik al het zwemmen met mijn studie zou combineren. Ik zit namelijk in mijn derde jaar van de opleiding Media, Informatie en Communicatie (tegenwoordig: Creative Business) aan de Hogeschool van Amsterdam. Er zomaar even drie maanden tussenuit levert wel vertraging op. Tenminste, dat is wat veel mensen denken óf kan het ook anders?

Studie en topsport


Iedere (top)sporter kan het wel beamen: sporten én studeren samen is een superzware opgave. Als je naast het sporten ook nog studeert ben je eigenlijk met twee totaal verschillende levensstijlen bezig. Beide levensstijlen kosten ook nog eens veel tijd. Een reguliere trainingsweek bestaat voor mij namelijk uit meer dan 25 uur per week. En een student besteedt gemiddeld 34 uur per week aan zijn studie. Tel deze twee bij elkaar op en je komt aardig in de buurt van twee fulltime werkweken. Niet zo gek dat veel (top)sporters afhaken met hun studie, deze op pauze zetten of vertraging oplopen. Ondanks dat het zware opgave is, hou ik wel van uitdagingen en kan ik mijn studie tot nu toe voortzetten als een normale student.


Omdat ik een talentstatus heb vanuit het NOC*NSF kom ik in aanmerking voor een topsportstatus bij de Hogeschool van Amsterdam – HvA. Dankzij de topsportstatus is de HvA soms wat coulanter voor mij. Coulanter voor bijvoorbeeld aanwezigheid bij verplichte lessen. Het is niet iets waar ik graag gebruik van maak, want ik probeer naast het zwemmen ook een normale student te zijn. Alleen soms is er iets waar je niet omheen kunt, zoals deze reis of andere internationale wedstrijden.Hoe zit het met examens?


Tijdens mijn periode in Australië heb ik ook twee tentamens gepland staan. Hoe gaan we dit nu oplossen? Ik kan niet op twee plekken tegelijk zijn, maar gelukkig heeft de HvA hier een oplossing voor.


Ik heb een officieel verzoek ingediend bij de examencommissie van mijn opleiding en dat heeft de examencommissie gehonoreerd. Hartstikke fijn van de HvA, dus wat is nu de oplossing? Ik ga mijn tentamens op afstand maken. Eén tentamen heb ik afgelopen dinsdag gemaakt, het andere tentamen heb ik deze week. Er komt wel het één en ander bij kijken. Om fraude te voorkomen maak ik de tentamens op dezelfde dag en tijdstip als in Nederland (alleen relatief gezien 7 uur later in verband met de tijdzone). Vervolgens maak ik mijn tentamen op mijn laptop waarbij er een strikte procedure klaar straat dat gevolgd moet worden. De gehele procedure bespaar ik jullie, maar wel word ik door twee camera’s tegelijk ‘gelivestreamed’ zodat ik niet kan spieken. Heel goed dat al die veiligheidsregels er zijn en nog beter dat ik nu geen vertraging op hoef te lopen. En eerlijk gezegd is het nog niet zo verkeerd om met dit uitzicht mijn tentamens te maken:


Topsport en studie is altijd een lastige combinatie - hoe combineer je dit goed? Lars Bottelier - topzwemmer open water - vertelt hoe hij zijn trainingsstage in Australië combineert met zijn HBO studie


En er is nog meer wat ik op een rijtje moest zetten


Ik mis namelijk ook een deel van mijn stageperiode. Stage start namelijk officieel in februari 2020, maar dan zit ik natuurlijk nog in het buitenland. Ik ben voordat ik wegging druk bezig geweest met een stageplek zoeken en die heb ik gevonden in Yummygums. Yummygums zijn vrolijke vitaminesnoepjes en ze zijn ook nog eens heel lekker. Zodra ik terug ben in Nederland ga ik hier aan de slag als stagiair. Om toch mijn stage succesvol af te ronden (lees: aan mijn urennorm komen) ga ik langer door met stage lopen, tijdens de zomervakantie. Op deze manier hoop ik ook het derde studiejaar zonder vertraging af te ronden.Elke maandag 17:00 uur (NL-tijd) een nieuwe blogpost


Een heel andere blog deze keer. Een keer geen zwemmen, maar juist de studie dat centraal staat. Ik hoop dat ik jullie een beetje inzicht heb gegeven hoe ik mijn studie en topsport combineer tijdens mijn reis. Deze week is de blog dus iets korter uitgevallen, want ik zit nog steeds in de studieboeken voor mijn laatste tentamen. Volgende week maandag staat er weer een nieuwe blog klaar om 17:00 uur Nederlandse tijd.Partners die in mijn Olympische droom geloven


deboer premium wetsuits logo - met deboer ben ik 1 stap dichterbij de olympische spelen van parijs 2024. Volg Lars in zijn zwemblog

Woning Welzorg op Maat steunt Lars Bottelier in zijn carriere om de Olympische Spelen te bereiken. Donatie voor zijn zwemblog zwem blog. Lars is topper in het open water zwemmen. Parijs 2024
Logo YVGTF Yvonne van Gennip Talentfonds - partner van open water zwemmer Lars Bottelier - zwem blog Lars Bottelier is Nederlands beste open water zwemmer
Dit is het logo van Maxim - Maxim sports nutrition is partner van professioneel open water zwemmer Lars Bottelier - Volg via zijn zwemblog zijn Road to Parijs 2024

3 gedachten over “Aussie blog 6: studie volgen in Australië?”

 1. Weer een leuke inkijk. Petje af voor al je inspanningen op alle nodige fronten.
  Heel veel succes met al je inspanningen.
  Tot volgende blogpost, groet Fred

  Beantwoorden
 2. Hoi Lars, eindelijk tijd om al je voorgaande blogs te lezen! Ik lig in bed in Mexico City. Vannacht vlieg ik weer terug, ik had hier een 48u stop en dankzij het tijdsverschil met thuis van -7 heb ik hier alle tijd om te lezen en dingen uit te zoeken.
  Ik heb een maand geleden een appartement gekocht op de hoogste, de 14e etage, van de Sterflat aan het Zeewijkplein. Daar wil ik gaan wonen zodra de meiden de deur uit zijn. Ik ga het laten opknappen en verhuren voor ik er zelf in ga.

  Ik heb genoten van al je vorige blogs! Wat een waanzinnige trainingen!! Dat is wel andere koek dan in IJmuiden! Gelukkig maar…☺️
  Ik ga hier om 6.00 zwemmen, nog 3,5 uur wachten. Ik hoop dat ik zo een foto kan plaatsen van het zwembad hier; een 25 meter bad, buiten. Gelukkig verwarmd want het is hier erg koud ochtends. Ik begreep een graad of 5! Maar het grappige aan dit bad is dat het slechts 1 baan heeft! Een lange baan van 25 meter!! Over een houten deck. Helaas met slechts één kant een goede wand voor een keerpunt.

  Ik ben benieuwd! Nou Lars, veel succes nog. Groeten aan Andrea!
  Groetjes, Julia

  Beantwoorden
  • Hoi Julia, leuk om te horen dat je alles zo volgt. Hier gaat het nog steeds heel erg goed en dat is ook de bedoeling natuurlijk. Ik merk dat ik per dag beter aan het worden ben. Ik zag de foto voorbij komen op Facebook van het zwembad en ik moet zeggen, ik was best wel jaloers! Het zag er echt tof uit, dus ik hoop dat je hebt genoten van je baantjes. En natuurlijk gefeliciteerd met de aankoop van jullie nieuwe woning. Zal vast een mooi plekje worden. Groetjes terug en we houden contact, Lars

   Beantwoorden

Vind je dit een leuke blog? Reageer hieronder

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.