Aussie blog 11: Lars wint goud bij de Rottnest Channel Swim!

En de winnaar van de Rottnest Channel Swim 2020 is …… Lars Bottelier. Afgelopen zaterdag heb ik de 19,7km lange wedstrijd van Cottlesloe naar Rottnest Island op mijn naam geschreven. Echt onwijs gaaf om vier jaar na mijn eerste oversteek de winst te pakken. Lees gauw verder om erachter te komen hoe ik de oversteek heb ervaren en om een impressie te krijgen.

Rotto2020 highlights video


De organisatie van de Rottnest Channel Swim heeft een highlights video gemaakt van afgelopen zaterdag. Tijdens het zien van de video krijg je een hele goede impressie hoe het eruit ziet op de wedstrijddag en hoe groots het evenement is. Als je goed kijkt kan je mij spotten in het filmpje.
Wedstrijdverslag van de race


In mijn vorige blog (nummer 10) heb ik een hele voorbeschouwing gemaakt van de Rottnest Channel Swim waarin ik onder andere het parcours tot in detail uitleg. Dat ga ik nu dus niet weer doen, maar wel vertel ik hoe ik de race heb ervaren.


Het begon natuurlijk op de vroege morgen op het strand van Cottlesloe. Het was een bewolkte ochtend waarbij de zon minder goed kwam dan normaal. Bij de start om 05.45 uur was het nog steeds erg donker. Gelukkig was ik daar mentaal op voorbereid en kon ik de lichten in de masten vanuit de Leeuwin (het 1500m punt) zien. Het eerste deel van de race gewoon rechtdoor naar de Leeuwin.


Ik had gekozen om de Leeuwin aan de zuidkant te passeren en Kyle Lee besloot hetzelfde te doen. We zwommen samen op en precies volgens plan kwam Garth mij na 500m op zoeken en Toby en de crew mij na 1000m. Fijn, de start is goed gegaan. Tijd voor de volgende stap.


De start bleek erg goed gegaan. Kyle en ik lagen voorop met op gelijke hoogte Solomon Wright en William Rollo. Zij waren de Leeuwin aan de noordzijde gepasseerd dus dat kreeg ik later van mijn support crew te horen. Voor mij ook gelijk goed begonnen met drinken en vooral het eerste deel van de race lekker ontspannen zwemmen.


Het ontspannen tijdens de race lukte erg goed, zeker de eerste 5 km. De wind kwam vanuit het oosten en dat betekende de golven in de rug. Beter kan natuurlijk niet en ik was over het water aan het glijden. Na 5 km schoven Solomon en William voorlangs waardoor Kyle en ik in een 3e en 4e positie kwamen te liggen.


Kyle besloot hierop vrij snel te versnellen en naar de andere jongens te zwemmen. Mijn plan zag er echter anders uit. Ik wilde graag tussen 10 en 15 km echt gaan versnellen. Ik wachtte het dus nog een af en nam genoegen met de 4e plek op dat moment. Ik kon immers alle begeleidingsboten van mijn tegenstanders in de gaten houden.


Tot het moment bij 8 km dat mijn support crew aangaf dat ze voorin aan het versnellen waren. Het plan was namelijk ook om mijn tegenstanders niet uit het oog te verliezen. In het ideale scenario zou ik dus na 10 km pas versnellen. Alleen had ik geen keus meer. Tijd om een extra versnelling in te zetten.


Elk drinkmoment merkte ik dat ik dichterbij de concurrentie kwam. Dat motiveerde natuurlijk om door te gaan. Bij het 11 km punt lag ik op gelijke hoogte met William die op dat moment op kop lag. Het was op dat moment dat ik dacht: nu moet ik extra bijzetten. Ik versnelde en William kon niet volgen. Ik creëerde een voorsprong en die werd alleen maar groter. Bij het 19 km punt was het duidelijk dat ik de race zou winnen. Onwijs gaaf om de laatste 700m met deze gedachte te zwemmen.


Bij het rennen naar het strand en het finishen was het gekkenhuis. Iedereen klappen, Andrea gillen en mijn ouders juichen. Daarna was er een groot feest in de pub en natuurlijk de prijsuitreiking. We hebben de winst gevierd met mijn support crew en Matt die mij de afgelopen maanden heeft gecoacht. Het was een hele gave race en ben trots op mezelf dat ik heb kunnen winnen. De winst heb ik echter niet alleen aan mezelf te danken. Zonder mijn ouders, Andrea, mijn support crew: Garth, Max, Toby Michelle en Tyson, Matt en nog veel meer geweldige mensen was dit niet gelukt. Onwijs bedankt iedereen die een steentje bij heeft gedragen aan dit succes.


Geniet hieronder nog van een aantal foto’s van de wedstrijddag en bekijk de volledige uitslag.
Partners die in mijn Olympische droom geloven


deboer premium wetsuits logo - met deboer ben ik 1 stap dichterbij de olympische spelen van parijs 2024. Volg Lars in zijn zwemblog

Woning Welzorg op Maat steunt Lars Bottelier in zijn carriere om de Olympische Spelen te bereiken. Donatie voor zijn zwemblog zwem blog. Lars is topper in het open water zwemmen. Parijs 2024
Logo YVGTF Yvonne van Gennip Talentfonds - partner van open water zwemmer Lars Bottelier - zwem blog Lars Bottelier is Nederlands beste open water zwemmer
Dit is het logo van Maxim - Maxim sports nutrition is partner van professioneel open water zwemmer Lars Bottelier - Volg via zijn zwemblog zijn Road to Parijs 2024

4 gedachten over “Aussie blog 11: Lars wint goud bij de Rottnest Channel Swim!”

Vind je dit een leuke blog? Reageer hieronder

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.