Aussie blog 10: voorbeschouwing Rotto2020 + Liveblog

Nog 4 dagen en dan is het zover: de Rottnest Channel Swim. In deze blog wil ik je de laatste informatie geven voor de oversteek. Zo vertel ik over mijn support crew, ga ik uitgebreid stilstaan bij het raceparcours, laat ik de startlijst zien én kunnen jullie je opgeven voor de liveblog.

Topteam voor de oversteek


Afgelopen zondag hebben we met het gehele team afgesproken om het plan voor racedag door te nemen. In de blog over Australia Day had ik al kort verteld over Garth. Garth is mijn paddler voor de oversteek. Naast Garth bestaat het team uit Toby en Max. Toby is mijn schipper voor de dag en Max gaat mij coachen en eten geven tijdens de race.


Max ken ik ook van vier jaar geleden. Hij heeft mij in 2016 begeleid als schipper. Hij was in dat jaar super enthousiast en behulpzaam en daarom heb ik gevraagd of hij dit jaar wilde coachen. Hij heeft zelf geen boot meer en dit is voor hem dus ook gaaf om alsnog het evenement mee te maken.


Toby is nieuw in het team. Hij en zijn boot ‘The Hotspot’ gaat ervoor zorgen dat we veilig naar de overkant kunnen. Ook in Toby heb ik alle vertrouwen. Ik hou ervan als mijn team net zo enthousiast is als ik en dat zijn ze zeker. Daar hoef ik mij dus geen zorgen om te maken.


Het plan is duidelijk voor iedereen; alles is geregeld. Wat dat betreft op naar zaterdag.


Van links naar rechts: Max, Garth, ik en Toby. Op de achtergrond de support boat de ‘Hot Spot’


Raceparcours van de oversteek


De Rottnest Channel Swim is altijd een ‘big happening’. Daarom is het parcours heel zorgvuldig uitgelijnd en zitten er de nodige regels aan verbonden. Om jullie ook voor te bereiden op de oversteek ga ik nu met jullie het parcours doornemen. Allereerst natuurlijk de start, zie de foto hieronder.


Rotto2020 oversteek Rottnest Channel Swim 2020 start - Lars Bottelier heeft goud gewonnen tijdens de openwaterwedstrijd Rottnest Channel Swim 2020


We starten van het strand van Cottlesloe en mijn wave, de Champions of the Channel, start om 05:45 uur in de ochtend. Onze Champions wave start als eerst en dat is lekker, want dan ligt het kanaal nog niet vol met boten en kajakken. De eerste 500m starten de zwemmers als eerst. Na 500m komt je paddler het kanaal binnen en gaat die op zoek naar zijn zwemmer. In het ideale geval wil je vóór het 1000m punt al herenigd zijn met je paddler. Garth en ik gaan elkaar dus vinden tussen 500m en 1000m.


Na 1000m zijn de support boats aan de beurt, deze mogen dan het kanaal op. Een belangrijk moment in de race. Waarom? Als je na 1500m niet samen bent met je support boat mag je niet verder zwemmen voorbij de Leeuwin (Icon Vessel op de kaart). Dit doet de organisatie om de veiligheid van de zwemmers te waarborgen. Tussen het 1000m- en 1500m-punt gaat Toby ons vinden. Als ik dan op het 1500m punt ben kan ik lekker doorzwemmen, precies volgens plan.


Na 1500m kan je echt ‘veilig’ aan je race beginnen. Je bent net met je team herenigd en je gaat op zoek naar het ritme. Hieronder zie je het volledige raceparcours. Zoals je kan zien zijn er op de gehele route boeien neergelegd die de afstand aangeven. Vooral de 10 km – Channel 10 Boei – is heel groot en goed zichtbaar op het kanaal. Vanaf de 10 km wordt er ook een Noordelijke grens getrokken als een soort fuik. Zwemmers, boten en kajakken moeten hiertussen blijven anders volgt diskwalificatie. Aan Toby en Garth dus de taak om mij tussen de lijntjes door te begeleiden naar het 18 km punt.


Rotto2020 oversteek Rottnest Channel Swim 2020 map kaart - Lars Bottelier is de winnaar van de Rottnest Channel Swim in 2020


Het laatste stuk begint op 18 km wanneer we Philip Rock passeren. Rottnest is al erg duidelijk in zicht op dit punt, maar schijn bedriegt want we moeten nog bijna 2 volle kilometers. Op 19 km zal Toby mij verlaten en gaan aanmeren op Rottnest Island. Daarna nog 250m met Garth naast mijn zij zwemmen. Ook hij gaat hierna richting strand. Ik zwem de officiële finish fuik in en uiteindelijk eindig ik met een run-up-the-beach.


Rotto2020 oversteek Rottnest Channel Swim 2020 finish - Lars Bottelier heeft de Rottnest channel Swim in 2020 gewonnen


Alle kaartafbeeldingen zijn in het beheer van de Rottnest Channel Swim Association.Startlijst Champions of the Channel


Hieronder vind je de startlijst voor de Champions of the Channel wave. Er doen in totaal 11 mannen en 8 vrouwen mee. Vrouwen en mannen gaan tegelijk starten, maar zwemmen elk hun eigen race. In de mannenlijst staan een aantal bekende namen. Solomon Wright is bijvoorbeeld de huidige recordhouder van de Rottnest Channel Swim in een tijd van 3 uur, 59 minuten en 28 seconden. Hij zwemt ook bij de Perth City Swimming Club. Daarnaast ben ik Kyle Lee tegengekomen bij de Busselton Jetty Swim vorige week. Kyle rende sneller naar de finish en zo versloeg hij me. Hij was vorig jaar ook 3e geworden bij de Rottnest Channel Swim. Naast deze twee mannen kan de rest natuurlijk ook erg goed zwemmen. Ik kan wel verwachtingen gaan opstellen over de concurrentie, maar uiteindelijk heb je alleen invloed op je eigen prestatie en race.


Wat ik zelf erg leuk vind is dat ik nummer 4 heb gekregen. Vier jaar geleden ben ik namelijk vierde geworden in deze race. Dit jaar ga ik natuurlijk voor een betere plaatsing. Ik ga gewoon hartstikke mijn best doen aankomende zaterdag! De trainingen zijn hartstikke goed verlopen, ik voel me fit en sterk en ben er helemaal klaar voor.


Mannen


 1. Solomon Wright
 2. Kyle Lee
 3. William Rollo
 4. Lars Bottelier
 5. Paul Blackbeard
 6. Charlie Hewitt
 7. Matt Fernandez
 8. Ben Mackinnon
 9. Bob Tarr
 10. Rowan Webb
 11. Stephen Hughes

Vrouwen


 1. Jamie Bowler
 2. Rebekkah Weller
 3. Josie Page
 4. Kristy Brackstone
 5. Zoe Whitfield
 6. Rosie Wood
 7. Sofie Frichot
 8. Fiona Cullinane


Liveblog tijdens de oversteek


Wil je me volgen aanstaande zaterdag? Dat kan via de liveblog. Net zoals de IJsselmeeroversteek of de oversteek van Capri naar Napels ga ik weer een blog opzetten via WhatsApp. Je kan je opgeven door je telefoonnummer door te geven via onderstaand formulier van Google Forms. Ik zet je in de groep en Andrea houdt jullie op de hoogte tijdens de wedstrijd. Je hoeft niet bang te wezen voor spam-berichtjes, want alleen Andrea en ik kunnen berichtjes sturen in de chat.


Wel belangrijk om te weten zijn de Nederlandse tijden. Ik start op zaterdag 22 februari om 05:45 uur. Dat betekent in Nederland op vrijdag 21 februari om 22:45 uur. De wedstrijd duurt ongeveer 4 tot 4,5 uur. Wil je de blog live volgen moet je aardig laat opblijven tot ongeveer 03:45 – 04:15 uur. Opgeven en later teruglezen kan natuurlijk ook. Klik hieronder op de button voor de link naar Google Forms.Tot zaterdag


Ik ga deze week nog even goed voorbereiden. Extra rusten en nog een aantal mooie trainingen draaien zodat ik er 100% klaar voor ben. Ik vind het leuk als jullie mij willen volgen zaterdag. Dus geef je op en kijk volgende week maandag weer op de website voor een nieuwe blogpost.Partners die in mijn Olympische droom geloven


deboer premium wetsuits logo - met deboer ben ik 1 stap dichterbij de olympische spelen van parijs 2024. Volg Lars in zijn zwemblog

Woning Welzorg op Maat steunt Lars Bottelier in zijn carriere om de Olympische Spelen te bereiken. Donatie voor zijn zwemblog zwem blog. Lars is topper in het open water zwemmen. Parijs 2024
Logo YVGTF Yvonne van Gennip Talentfonds - partner van open water zwemmer Lars Bottelier - zwem blog Lars Bottelier is Nederlands beste open water zwemmer
Dit is het logo van Maxim - Maxim sports nutrition is partner van professioneel open water zwemmer Lars Bottelier - Volg via zijn zwemblog zijn Road to Parijs 2024

2 gedachten over “Aussie blog 10: voorbeschouwing Rotto2020 + Liveblog”

 1. Mooi alles geregeld met het team; klaar voor de grote overtocht.
  Knallen, ga ervoor, Good luck, Fingers crossed and thumbs up.
  (vandaag voor t eerst WhatsApp ingesteld, hoop dat het lukt, onbekend toepassing voor mij)
  Vorige keer diverse keren nachtelijk contact met je vader gehad over je posities, maar super dat je ouders er nu
  zelf bij zijn,aan allen de groetjes en succes.
  We gaan het net als vorige keer weer zo goed mogelijk volgen
  groet Fred

  Beantwoorden
  • Hoi Fred, inderdaad helemaal klaar voor. Het is net zoals vorige keer weer spannend maar ik heb er onwijs veel zin in. Als u WhatsApp aan de praat hebt gaat het helemaal goed komen. Ik heb u al toegevoegd aan de groep. De berichten zullen vanzelf binnen komen tegen die tijd. Ben ook heel benieuwd wat mijn ouders ervan gaan vinden. Groetjes, Lars

   Beantwoorden

Vind je dit een leuke blog? Reageer hieronder

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.