Aussie blog 7: Argentinië is van de kaart

De oplettende lezer en fanatieke fan had misschien al een vaag vermoeden. Zou Lars niet naar Argentinië gaan? Ja, dat zou ik zeker. Helaas is er wat roet door het eten gegooid. Hoe, wat en waarom lees je in deze blog. En natuurlijk ook: hoe ga ik deze drie weken nu verder oppakken?

Even terug: wat was het originele plan?


Een korte terugblik om het geheugen wat op te frissen. Ik zou op 25 januari 2020 naar Argentinië vliegen om aan FINA – de mondiale zwemorganisatie – wedstrijden deel te nemen. De eerste stond gepland op 2 februari 2020, dit zou de Ultramarathon van 56 km zijn van Santa Fe naar Coronda. De tweede stond een week later gepland op 8 februari 2020, dit zou de 10 km World Cup wedstrijd zijn van Rosario. Vervolgens zou ik op 11 februari weer terugvliegen om mijn laatste week voorbereiding in te gaan voor de Rottnest Channel Swim. Dit totale plaatje, waar ik natuurlijk onwijs veel zin in had, gaat dus niet meer door.Problemen in Argentinië


Op het moment van schrijven zit Argentinië namelijk in een economische crisis. Dat is natuurlijk heel vervelend, maar het is niet de eerste keer dat er economische crisis in Argentinië. In de voorgaande jaren dat er crisis was gingen de wedstrijden daar eigenlijk altijd wel door. Alleen in 2020 gaat het echt serieus mis.


Eerst hoorde ik geruchten van collega zwemmers uit Argentinië dat de wedstrijden mogelijk niet door zouden gaan. De reden: te weinig financiële middelen. Vervolgens zijn de wedstrijden verplaatst naar eind februari wat voor mij zeer ongunstig zou zijn. Ik zou dan namelijk niet mee kunnen doen, omdat het tegelijk zou vallen met de Rottnest Channel Swim. Afgelopen vrijdag was er echter zeer gunstig nieuws. De wedstrijden zijn nogmaals verschoven, nu naar november 2020.


Voor mij is dit wel het ideale scenario. Ik heb mijzelf namelijk als doel gesteld om alle FINA Ultramarathons te zwemmen dit jaar. De FINA Ultramarathons is vergelijkbaar met een Grand Prix waar je elke wedstrijd punten kan scoren en zo mee kan doen voor het eindklassement. In het scenario waar de wedstrijden in Argentinië eind februari gehouden zouden worden, had ik niet mee kunnen doen en zou dit als gevolg hebben dat ik niet meer mee had hoeven doen voor het eindklassement. In het nieuwe scenario kan ik beide races wél zwemmen en kan mijn originele plan dus doorgaan. Het enige probleem is dat de wedstrijden in Argentinië ook een kwalificatiemoment waren voor de Europese Kampioenschappen in 2020 waar ik mijzelf voor wil kwalificeren.Hoe zit het nu met het Europees Kampioenschap?


In mei 2020 worden de Europese Kampioenschappen in Hongarije gehouden. Er zijn meerdere kwalificatiemomenten aangewezen waarvan de wedstrijden in Argentinië er dus twee waren. De wedstrijd Santa Fe – Coronda was een kwalificatiemoment voor de 25 km op het EK. De wedstrijd in Rosario was een kwalificatiemoment voor de 10 km op het EK. Met de nieuwe datum in november 2020, vallen deze wedstrijden ná het Europees Kampioenschap, dus zijn het vanzelfsprekend geen kwalificatiemomenten meer.Het alternatieve plan om toch voor het EK te gaan


Kwalificatie via openwaterwedstrijden gaat hem voor mij dus niet meer worden. Er zijn nog wel twee andere wedstrijden. Dat zijn in februari de FINA World Cup in Doha (Qatar) en in maart de Europacupwedstrijd in Eilat (Israël). Deze wedstrijden passen niet in mijn jaarplanning en dus heb ik besloten om ze aan mij voorbij te laten gaan.


Gelukkig is er nog een alternatieve route om toch het EK te halen. Begin april zijn er twee Swim Cup wedstrijden in Den Haag (3 t/m 5 april) en Eindhoven (9 t/m 12 april – en Olympisch kwalificatie toernooi). Om mijzelf te kwalificeren moet ik op de 1500m vrije slag onder de tijd van 15.32.00 zwemmen. Mijn huidige persoonlijke record staat op 16.03.24 dus ik zal een goede sprong moeten maken. Ik heb veel vertrouwen in mezelf. De trainingen hier helpen mij echt om fitter te worden en een goede basis te leggen. Uiteindelijk gaan we ervoor om in Den Haag en Eindhoven het beste uit mezelf te halen en om onder de limiettijd te duiken. Alles voor het grote doel: het Europees Kampioenschap halen.


Lars Bottelier - Nederlands beste openwater zwemmer - wilt zich kwalificeren voor het Europees Kampioenschap in Hongarije in 2021.


10 km van Sorrento op Australia Day


Bovendien betekent het niet doorgaan van de reis naar Argentinië dat ik drie weken langer in Australië ben. En eigenlijk komt dat ook wel goed uit: drie weken langer doortrainen onder het regime van Matt bij de Perth City Swimming Club. Om naast de trainingen toch een goede voorbereiding voor de Rottnest Channel Swim te hebben, ga ik een aantal andere openwaterwedstrijden zwemmen. Dat zijn:En de eerste race heb ik gisteren dus gezwommen. De 10 km van Sorrento als voorbereiding op de Rottnest Channel Swim. Hieronder volgt een kort verslag.


Bij een 10 km wedstrijd (of langer) heb je als openwaterzwemmer voeding tot je nodig tijdens de race. Ik had gevraagd of mijn paddler van Rottnest, Garth, bereid was om met mij mee te kajakken en mij te drinken te geven. Hij zei volmondig ‘ja’, dus dat was super. Het parcours van Sorrento bestond uit acht rondes van 1,25 km. De bedoeling was dat Garth alle acht de rondjes mee zou kajakken, net zoals tijdens de ‘Rotto Swim’. Helaas was dit niet gelukt. Er waren bijna 1000 deelnemers tegelijk in het water en daardoor waren de regels last-minute gewijzigd. Je mocht niet meer naast je paddler zwemmen. Zo tegendraads als wij zijn, gingen we het toch proberen met een ruimere bocht om het parcours heen. Op deze manier lagen we niemand in de weg. Ondanks dat vond de scheidsrechter het geen goede actie en leverde mij dit wel nog een gele kaart op: oeps.


Het kwam er dus op neer dat Garth niet mee kon kajakken met mij. Wel kon hij me normaal voederen en dat is altijd goed om te oefenen. Het was een steady race waarin ik de tweede vijf kilometer ging versnellen en dat lukte goed. Helaas voor de zwemmers kwam er ook flinke wind en stroming opzetten het tweede deel van de race. Het resulteerde in langzame tijden. Uiteindelijk had ik gewonnen in 2 uur, 7 minuten en 13 seconden. Waarvan de eerste 5 km in 1 uur en 2 minuten en de tweede 5 km in 1 uur en 5 minuten. Openwaterzwemmen is ook omgaan met de omstandigheden dus niks voor mij om me zorgen om te maken. Het voelde erg goed en ik zwom sterk, dus dat geeft vertrouwen voor Rottnest. Hieronder nog de uitslag en volg deze link (scroll naar beneden op de pagina) om naar de volledige uitslag te gaan.
Hebben jullie nog vragen?


Al met al was het dus weer een prima week. Laatste tentamen gemaakt, duidelijkheid over Argentinië en de week goed afgesloten met de winst in de 10 km van Sorrento. Het is een flinke blog geworden met de nodige informatie. Er is altijd wel wat te vertellen van wat er hier in Australië gaande is en daaruit maak ik een selectie wat ik denk dat interessant en leuk om te vertellen is. Maar mijn vraag aan jullie is: wat willen jullie in het volgende blog horen? Is er iets wat jullie altijd al hebben willen weten of nieuwsgierig naar zijn? Laat het weten in de comments onderaan de blog of op mijn social media. De leukste vragen en reacties ga ik in mijn volgende blog beantwoorden.Partners die in mijn Olympische droom geloven


deboer premium wetsuits logo - met deboer ben ik 1 stap dichterbij de olympische spelen van parijs 2024. Volg Lars in zijn zwemblog

Woning Welzorg op Maat steunt Lars Bottelier in zijn carriere om de Olympische Spelen te bereiken. Donatie voor zijn zwemblog zwem blog. Lars is topper in het open water zwemmen. Parijs 2024
Logo YVGTF Yvonne van Gennip Talentfonds - partner van open water zwemmer Lars Bottelier - zwem blog Lars Bottelier is Nederlands beste open water zwemmer
Dit is het logo van Maxim - Maxim sports nutrition is partner van professioneel open water zwemmer Lars Bottelier - Volg via zijn zwemblog zijn Road to Parijs 2024

2 gedachten over “Aussie blog 7: Argentinië is van de kaart”

 1. Hi Lars,
  Jammer dat planning weer omgegooid moest worden wegen Argentinië en wijzigingen niet goed uitkomen met Rottnest waarvoor al de nodige voorbereidingen. Goed dat er nog mogelijk voor EK in NL Den Haag en Eindhoven is en dat je nu wat extra tijd hebt om je limiet aan te gaan scherpen. Leuk verslag met problemen Sorrento, maar toch mooi nr. 1 ; proficiat. Succes.
  groet Fred
  vraag ; hoe ziet aldaar je trainingsdag eruit ?

  Beantwoorden
  • Hoi Fred,

   Inderdaad jammer. Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. En ik heb erg veel vertrouwen in het plan wat er nu ligt. Sorrento was een mooie opwarmer voor Rottnest. Op naar de volgende wedstrijden weer. En ik neem de vraag mee 🙂

   Groetjes,
   Lars

   Beantwoorden

Vind je dit een leuke blog? Reageer hieronder

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.