#StayFit 1: Fit blijven zonder zwemmen

Welkom bij mijn nieuwe blogreeks: #StayFit. Ik neem jullie mee in hoe ik fit ben gebleven de afgelopen weken én hoe ik de komende weken nog fitter ga worden. Het lijkt er namelijk op dat de meeste zwemmers (topsporters – uitgezonderd) nog tot en met 19 mei 2020 uit het zwembad moeten blijven. Natuurlijk is openwaterzwemmen ook een optie, mits je met wetsuit zwemt. Ik wil echter met deze blogsreeks mijn visie delen, jullie vertellen hoe je zonder (openwater)zwemmen kan investeren voor de periode die hierna komt. Het is de blogreeks die elke zwemmer tot zijn voordeel kan gebruiken om een extra sprong te maken voordat we echt weer te water mogen. Lees gauw verder over het hoe en waarom en de mogelijke voor- en nadelen in mijn opinie.

#StayFit zonder zwemmen in het kortDe kansen die ik zie

 • Mentaal en fysiek opladen voor het nieuwe seizoen
 • Investeren in jouw verbeterpunten
 • Sterker worden met alternatieve trainingen

De valkuilen die getackeld moeten worden

 • Specifieke zwemconditie neemt af
 • Het watergevoel verminderd
 • Te weinig aandacht aan spiergroepen voor het zwemmen

In het vervolg van deze blog ga ik elke kans en valkuil kort toelichten. In de komende blogs in de #StayFit reeks krijg jij te horen hoe ik train en daarmee al deze kansen benut. En bovendien de valkuilen tackle.De kansen en valkuilen toegelichtKans 1: Mentaal en fysiek opladen voor het nieuwe seizoen


Kans 1 heeft voor mij de meeste waarde. Mentaal en fysiek opladen voor het nieuwe seizoen, wat bedoel ik hier mee? En waarom vind ik het zo belangrijk? Als (top)sporter ben je bijna 50 weken per jaar volledig toegewijd aan je sport. Je werkt naar die ene belangrijke wedstrijd of werkt aan je persoonlijke doelen. Je laat er iedere dag wel wat voor: van niet afspreken met vrienden tot vroeg naar bed gaan. Topsport is een ‘lifestyle’ waar je veel voor over moet hebben.


Officiële wedstrijden gaan in ieder geval niet meer door tot 1 september 2020. Juist nu geeft ons dat de kans om mentaal te herstellen van alles wat je hebt opgegeven voor je sport. Je hoeft niet meer om 05:00 uur je bed uit om naar het zwembad te gaan. Je hoeft niet meer om 22:00 uur (of eerder) naar bed. En twee keer op een dag twee uur trainen is ook minder aan de orde. Er zijn geen wedstrijden en daardoor is er geen ‘verplichting’ om te zwemmen: geniet daar van. We hebben nu juist de tijd om mentaal te herstellen. We kunnen ons lichaam meer rust geven. De batterij weer opladen en er straks, richting de eerste wedstrijden, met 200% tegenaan te gaan. Kans 2: Investeren in jouw verbeterpunten


Iedereen heeft persoonlijke punten waar die zich op kan verbeteren. Kans 2 focust zich op deze verbeterpunten. Hoe goed je ook bent: je kan altijd wat verbeteren. Zo heb ik ook punten die ik wil aanpakken, maar waar niet altijd tijd voor is tijdens de reguliere trainingsperiodes. Ik heb besloten dat dit een heel goed moment is om te investeren in mijn verbeterpunten.


Mijn belangrijkste verbeterpunt is dat ik mijn benen sterker wil maken. Als openwaterzwemmer zijn je armen weliswaar het belangrijkst. 95% van de race bungelen de benen er een beetje achteraan. Maar zoals iedereen weet, op het einde heb je ze nodig. Om een sterk eindschot in te zetten zijn je benen van essentieel belang. Omdat ik nu niet hoef te zwemmen, heb ik grote focus gelegd op het versterken van mijn benen. Daar heb ik nu mooi de tijd voor.Kans 3: Sterker worden met alternatieve trainingen


In mijn vorige blog gaf ik al aan dat ik druk bezig ben met het oppakken van andere sporten. Ik ben ervan overtuigd dat je hier alleen maar sterker van wordt. Dit is kans 3. Buiten dat het leuk is om eens wat anders te doen, motiveert het mij ook heel erg. Bij elke sport die ik heb opgepakt zit een sterke stijgende lijn. Zo zat mijn gemiddelde snelheid bij hardlopen eerst op bijna 6 minuten per kilometer. Inmiddels zit ik al ruim onder de 5 minuten de kilometer. Het maakt het allemaal net iets makkelijker om alleen op pad te gaan om te trainen. Nieuwe doelen te stellen en door te blijven gaan. De sporten die ik op heb gepakt zijn: hardlopen, fietsen, touwtjespringen, high intensity interval training en krachttraining. Deze komen elk nog aan bod in de volgende blogs.


Valkuil 1: Specifieke zwemconditie neemt af


Het is algemeen bekend dat de ene conditie niet hetzelfde is als de andere. Een periode langdurig uit het water zal ongetwijfeld effect hebben op je zwemconditie. Verwacht niet gelijk super 100m-tijden de eerste keer dat je het water weer in duikt. Valkuil 1 kunnen we tackelen door onze conditie goed op pijl te houden.


Hoe fitter je bent, hoe makkelijker je kan schakelen. Ik probeer mijn conditie dus zo goed mogelijk op peil te houden met de alternatieve trainingen. Als openwaterzwemmer gebruiken wij voornamelijk ons aerobe (duur)systeem. Dit noem je het zuurstofrijke systeem en die gaat gepaard met een lagere hartslag. Het wordt ook wel je basisconditie genoemd. Als ik train wil ik die aerobe conditie opkrikken, dat is de basis en die moet goed zijn voor een soepele overgang naar het zwemmen. Hoe beter die is, hoe makkelijker ik het zwemmen straks weer oppak.


Dat betekent dat als ik train, ik mijn hartslag vaak laag wil houden, om die basisconditie te blijven behouden. In de volgende blogs meer hierover.Valkuil 2: Het watergevoel verminderd


Valkuil 2 is een lastige, maar is ook te tackelen. Het watergevoel is een vaag begrip, maar dat geeft aan hoe het voelt als je water wegduwt. Heb je veel ‘grip’ op het water dan is je watergevoel goed. Heb je het gevoel dat je geen water ‘pakt’, dan is je watergevoel laag.


Zonder te zwemmen kan je dus ook geen watergevoel behouden. Wel kunnen we voor onszelf bedenken hoe het voelde toen we nog wel in het water lagen. En wat daarbij helpt is dat je deze gevoelens opschrijft in een logboek en te lezen, voordat je het water weer in springt. Ik heb ook zo’n logboek en als ik er dus weer voor het eerst in duik, ga ik dat zeker even uitgebreid doornemen. Alleen al door te denken aan het zwemmen en je zwemtechniek (visualiseren), tackle je deze valkuil.


Je zou er ook nog voor kunnen kiezen om het openwater in te duiken. Ik heb hier bewust niet voor gekozen, omdat het momenteel ook nog te koud is zonder wetsuit. Een wetsuit heeft ook weer effect op je ligging en daarmee je zwemstijl. Voor mij dus echt even een waterloze periode.Valkuil 3: Kans voor (te) weinig aandacht aan spiergroepen voor het zwemmen


Tot slot niet onbelangrijk: we moeten onze zwemspecifieke spiergroepen niet uit het oog verliezen. Valkuil 3 is te tackelen door elke spiergroep te blijven trainen. Bij zwemmen gebruik je alle spieren. Een goede core is belangrijk; je rugspieren moeten sterk blijven. Maar natuurlijk ook je armen en benen. Vergeet ook niet de flexibiliteit van een zwemmen en je hebt een heel pakket waar je op moet blijven letten.


Elke alternatieve training heeft zo zijn voordelen voor het zwemmen, maar ook zijn potentiële nadelen. Van het hardlopen krijg je bijvoorbeeld stijve hamstrings, kuiten en enkels. Met name die enkels zijn weer belangrijk voor het zwemmen. Voor de beenslag moet die flexibel zijn dus zorg ik ervoor dat ik die regelmatig even extra oprek. Belangrijk dus om dit in de gaten te houden en dat ga ik jullie allemaal nog vertellen.Volgende week tijd voor een nieuwe blogNu we alle kansen en valkuilen hebben gesproken zijn we aan het einde gekomen van deze blog. Zoals ik al eerder zei: in de volgende blogs ga je lezen hoe ik train, welke vormen ik gebruik en hoe ik hier de meeste potentie uithaal. Gebruik vooral ook deze blogs tot je voordeel en als basis voor je eigen (alternatieve) trainingen. Op die manier kom je straks alleen maar sterker en fitter aan de start bij je eerste zwemwedstrijden.Partners die in mijn Olympische droom geloven


deboer premium wetsuits logo - met deboer ben ik 1 stap dichterbij de olympische spelen van parijs 2024. Volg Lars in zijn zwemblog

Woning Welzorg op Maat steunt Lars Bottelier in zijn carriere om de Olympische Spelen te bereiken. Donatie voor zijn zwemblog zwem blog. Lars is topper in het open water zwemmen. Parijs 2024
Logo YVGTF Yvonne van Gennip Talentfonds - partner van open water zwemmer Lars Bottelier - zwem blog Lars Bottelier is Nederlands beste open water zwemmer
Dit is het logo van Maxim - Maxim sports nutrition is partner van professioneel open water zwemmer Lars Bottelier - Volg via zijn zwemblog zijn Road to Parijs 2024

5 gedachten over “#StayFit 1: Fit blijven zonder zwemmen”

 1. Jazeker een leerzame blog ook.
  Ik als triatleet train ook zeer gevarieerd nu met een app die erg veel oefeningen heeft in schema’s voor buik, benen , billen en rugspieren. En heb elastische banden vd zwemslag dit voor binnen, buiten loop ik om de dag in het bos en fiets veel zowel op de racefiets als mtb. Ik kan de hups niet krijgen om mij in dat pak te wurmen v open water zwemmen. Er zijn gelukkig nog mogelijkheden in deze bizarre situatie.

  Beantwoorden
 2. Leuk om te horen Marleen. Tof dat je een app gebruikt die je helpt met het maken van schema’s. Ik heb ook een app die ik gebruik, alleen dit is voor touwtjespringen. Het is inderdaad wel heel fijn dat we gewoon nog naar buiten kunnen en kunnen sporten. Het is dan weliswaar geen zwemmen, maar beter iets dan niets!

  Beantwoorden

Vind je dit een leuke blog? Reageer hieronder

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.