Aussie blog 8: dag in het leven van Lars

In blog nummer 7 heb ik gevraagd wat jullie als volgers graag willen lezen. Eén reactie was of ik een Australische dag wil omschrijven. In deze blog ga jij mij daarom volgen vanaf het vroegst op de dag totdat ik ’s avonds weer in bed lig. Een kijkje in het leven van een topsporter. Ben je al nieuwsgierig? Lees dan gauw verder.

04:30 – Opstaan en ontbijt


De wekker staat maandag t/m vrijdag om half 5 hier, ja half 5. Best vroeg om de dag te beginnen, maar hier in Australië vind ik het een stuk minder erg. Het is natuurlijk een stuk warmer dan in Nederland en mijn lichaam heeft daardoor minder moeite met vroeg opstaan. Vervolgens het standaard ritueel: tandenpoetsen, aankleden, etc. Ik neem een echt Australisch ontbijt: Weet-Bix met melk en soms wat honing. Een echt krachtontbijt met genoeg proteïnen, langzame koolhydraten en mineralen als magnesium en ijzer.05:05 – Warming-Up


Als ik klaar ben spring ik op mijn mountainbike om naar Beatty Park te fietsen. Soms traint Andrea ook in Beatty Park en dan fietsen we samen. Een prima warming-up want er zitten altijd drie heuvels op de route. Heuvels die wij in Noord-Holland niet kennen haha. Soms doe ik ook voordat ik vertrek nog wat oefeningen om mijn spieren warm te maken.05:30 – Te water in Beatty Park


Om half 6 duiken we te water onder leiding van Matt. Alleen op zaterdagochtend is het ‘uitslapen’ want dan starten we om half 7. Vaak is het nog donker en komt het zonnetje net door. Buiten dat het een heel fijn moment om te starten is, ziet het er ook nog eens mooi uit. Daarbovenop heeft de zon nog niet zijn volle kracht om half 6 en dat is ook fijn, zeker op de dagen dat het 40˚C is.


Elke ochtend staat in het teken van een andere soort set. Op de vrijdagochtend staat bijvoorbeeld altijd lange intervallen op het programma. We doen stukken van 500m, 1000m en 2000m aan één stuk door. Deze stukken zijn altijd borstcrawl alleen zit er wel afwisseling in de hulpmiddelen. Bijvoorbeeld alleen armen zwemmen met een pullboy of stukken met zoomers (fins) en (hand)peddels.07:30 – de zwemtraining is klaar


De zwemtraining is klaar, maar de ochtendtraining nog niet. Elke ochtend doe ik nog landtrainingen. De ene ochtend is het meer stretchen en flexibiliteit. De andere ochtend doe ik meer buikspieren en stabiliteit. Hier ben ik zo’n 20-25 minuten mee bezig. Als Andrea er ook is, doet ze gezellig mee.


Open water zwemmer Lars Bottelier doet aan yoga, landtraining, mobiliteit traniing en stabiliteitstraining.


08:15 – De dagelijkse kost


Na elke ochtendtraining ga ik op de fiets naar de Coles in North Perth. Daar ga ik de dagelijkse boodschappen doen. We moeten immers voor onszelf zorgen hier. Het is fijn dat de supermarkt op de route terug ligt, dat scheelt weer om-fietsen. Enige nadeel is wel dat we die heuvels weer op moeten met wat extra kilo’s op de rug.09:00 – Ontbijt nummer 2


Thuis van 2,5 uur inspanning en dan wil het lichaam wel voorzien worden van wat energie. Ontbijt nummer twee staat dus op het programma. Vaak zijn dit drie sneetjes brood en dan kan ik er weer tegenaan. Ben je om negen uur ’s ochtends weer thuis van de training en dan heb je er al een halve dag op zitten. Ik verbaas me er soms nog steeds over.
09:30 – Er kan nu van alles gebeuren


Nu ik weer thuis ben kan het alle kanten op gaan. Ik heb geen vast ritueel van wat ik elke dag doe. Wel zijn er een aantal dingetjes die regelmatig naar voren komen op een reguliere dag.


Soms zet ik de laptop even aan en ga ik wat mails beantwoorden of zoals vandaag mijn blog schrijven. Een andere keer gaan we de was doen. En weer een andere dag ga ik alvast wat dingen voorbereiden voor het avondeten. Andere dagen is het wat meer tijd voor ontspanning. Een potje ‘Saboteuren’ (zie foto hieronder) met Andrea. Filmpjes op YouTube kijken of een serie aanzetten op Netflix. Wat er wel bijna altijd in zit is een Powernap. Ik ben vroeg opgestaan dus het is wel aangenaam om nog even 20 tot 50 minuten op bed te liggen.
Scenario 1 -> 15:30 – Training nummer 2


In de middag zijn er eigenlijk twee scenario’s die zich kunnen afspelen. Bijvoorbeeld op maandag doe ik twee zwemtrainingen op één dag. Dan pak ik mijn spullen om half 4 en ga ik weer richting Beatty Park. We starten met een circuit in de gym. We doen oefeningen zoals: squats, lunges, deadlifts afgewisseld met touwtje springen, jumping jacks en burpees. Als dat klaar is, stretchen we nog even en duiken we weer te water. De training duurt in principe tot 19:00 uur, maar soms zijn we net iets eerder klaar.


Op maandagmiddag doen we vaak een set met variabele snelheid. Als openwaterzwemmer is het belangrijk dat je van versnelling kan wisselen tijdens de race. Matt geeft ons dan continu verschillende starttijden op. Bijvoorbeeld 200m’s met starttijden 2:50, 2:30, 2:40, 2:20 en ga zo maar door.


Dag in het leven van Lars Bottelier - Hij heeft de perfecte borstcrawl voor het open water zwemmen met een hoge c atch - strakke elleboog en meer


Scenario 2 -> 13:00 – Een vrije middag


Het andere scenario is dat ik een vrije middag heb. En een vrije middag betekent vaak wel leuke dingen doen. Door het ‘strenge’ trainingsregime wat ik volg heb ik vier jaar geleden lang niet alles gezien en gedaan in en rondom Perth. Andere dingen kan ik herbeleven met Andrea en dat is natuurlijk ook erg leuk. Kortom een vrije middag betekent (vaak) toeristje spelen. Zie hieronder foto’s foto’s van:


 1. The Aquarium Of Western Australia
 2. The Nostalgia Box (gameconsole-museum)
 3. Fringe Festival show van Charlie Caper19:15 – nog even genieten van de avond


Inmiddels is het avond. Ik ben net teruggekomen van de middagtraining of van een gezellige middag met Andrea. Het eten wordt gemaakt en we gaan aan tafel. Vervolgens nog een beetje natafelen en relaxen.
20:30 – bedtijd


Half 9 al naar bed? Ja, echt wel. Als ik zo’n dag erop heb zitten dan ben ik vaak kapot aan het einde van de dag. Een goede en lange nachtrust is dan wel gewenst. Volgende dag staat de wekker namelijk gewoon weer om 04:30 uur. En zo gaat het bijna de hele week door. Helemaal niet erg als je het mij zou vragen. Ik geniet van wat ik aan het doen ben en ben blij dat ik de mogelijkheid heb om mijn passie te volgen.Dat was de dag van Lars


Ik hoop dat ik je een leuke kijk heb kunnen geven in een dag in het leven van mij. Je kan je nu voorstellen dat de trainingsdagen van een topsporter niet niks zijn. Of misschien denk je nu wel juist van: Lars is echt gek. En dat snap ik ook wel, want om topsport te bedrijven moet je ook een beetje gek zijn. Je hele leven staat in het teken van één ding: het hoogst haalbare behalen. De weg is lang en je weet niet wat er allemaal op je pad gaat komen. En juist deze onzekerheid is misschien wel de charme van topsport. Kijk volgende week weer voor blog nummer acht.Partners die in mijn Olympische droom geloven


deboer premium wetsuits logo - met deboer ben ik 1 stap dichterbij de olympische spelen van parijs 2024. Volg Lars in zijn zwemblog

Woning Welzorg op Maat steunt Lars Bottelier in zijn carriere om de Olympische Spelen te bereiken. Donatie voor zijn zwemblog zwem blog. Lars is topper in het open water zwemmen. Parijs 2024
Logo YVGTF Yvonne van Gennip Talentfonds - partner van open water zwemmer Lars Bottelier - zwem blog Lars Bottelier is Nederlands beste open water zwemmer
Dit is het logo van Maxim - Maxim sports nutrition is partner van professioneel open water zwemmer Lars Bottelier - Volg via zijn zwemblog zijn Road to Parijs 2024

3 gedachten over “Aussie blog 8: dag in het leven van Lars”

 1. Leuk stukje (werk), en dan heb je tussendoor nog een stukkie Studie te doen.
  ? 05:05 warming-up, 3 heuvels; niet in NH ?, ben je Middenduin (nu al) vergeten.
  Al met al lijkt het mijn lange dag wel; 6 uur op en 11:30 naar bed, en maar slechts 1x 1 – 1 1/2 zwemtraining in de
  week, voor mij meer dan voldoende (hahaha).
  Wel Rottnest komt er aan en zullen je in nachtelijke uurtjes weer volgen. Samen nog heel veel plezier en
  SUCCES, groet Fred

  Beantwoorden

Vind je dit een leuke blog? Reageer hieronder

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.