Wat ben ik blij dat ik eindelijk kan zeggen dat ik weer fatsoenlijk aan het zwemmen ben. Afgelopen week heb ik een kleine 20 km kunnen zwemmen. Een mooi begin van het nieuwe zwemseizoen, want die is hiermee natuurlijk van start gegaan.
Omdat de mogelijkheden tot zwemmen elke week wordt uitgebreid is dit de laatste blog in de #StayFit reeks. In mijn vijfde en laatste blog is het tijd om de balans op te maken. Wat heb ik geleerd van zeven weken niet zwemmen? En ben ik tevreden met hoe het allemaal is verlopen? Antwoord op zulke vragen vind je in deze blog.
Wat ging er goed en wat ging er minder goed?
Ik heb nu:
- Een extreem goede basisconditie
- Veel geleerd over mijn lichaam en voeding
En ik mis nu:
- Voornamelijk zwemsnelheid
- Mijn vertrouwde zwemtechniek
Ik heb nog nooit langer dan zeven weken niet gezwommen. Dit is echt wel even wat anders dan twee of drie weken vrij van training. Het was een unieke ervaring met zijn eigen ups en downs. Ben je benieuwd naar mijn volledige resultaten? Lees dan snel verder.
Ik heb een extreem goede basisconditie
De eerste conclusie die ik kan trekken is dat mijn algehele conditie echt ‘on point’ is gebleven. De eerste zwemsessies waren een eitje om vol te houden. Natuurlijk heb ik nog geen 10 km training gedaan, maar de eerste 5 km training is wel alweer een feit.
Ik ben heel blij dat ik bijna niets heb ingeleverd op mijn basisconditie. Toch een fijn teken dat ik de afgelopen weken goed bezig ben geweest om mijn lichaam fit te houden. En ik weet nu ook dat ik in een rap tempo het zwemmen weer onder de knie heb. Juist omdat ik die switch nu zo goed kan maken.
Mocht ik ooit weer eens voor een langere periode uit het water gaan, dan heb ik nu geleerd hoe ik dit kan aanpakken. Ook niet geheel onbelangrijk.
Ik heb veel geleerd over mijn lichaam en voeding
In mijn eerste blog van de #StayFit reeks gaf ik aan dat ik mijn beenspieren sterker wilde maken. Dat is prima gelukt, alleen was dit niet het enige punt waarin ik wilde investeren.
Ik ben namelijk ook druk bezig geweest met het experimenteren met voeding, wat werkt wel en wat werk niet? Ieder persoon is anders en wat voor de één goed werkt, werkt niet altijd positief voor een ander. In een normale periode van training, zou ik niet te veel af (willen) wijken van mijn normale voedingspatroon. Echter, zonder wedstrijden op de planning, durfde ik het aan.
Zo heb ik veel geoefend met het innemen van de juist hoeveelheid kilocalorieën, ofwel je caloriebehoefte. Daarbovenop heb ik erg gespeeld met mijn koolhydraatinname. Want minder sporten betekent ook dat ik minder brandstof nodig heb. Het resultaat: veel meer inzicht in voeding en het effect van wat goede voeding en hoeveelheid met je lichaam kan doen.
Ik mis voornamelijk zwemsnelheid
Zo’n periode uit het water is voor mij ook nieuw en ik wist dus niet zo goed wat ik kon verwachten. Begrijp me niet verkeerd, ik ben heel blij dat ik het zo heb aangepakt. Echter zijn er zaken die wel hebben geleden door deze waterloze periode.
De eerste daarvan is mijn zwemsnelheid. Waar ik de trainingen heel makkelijk en soepel kon volhouden, gingen ze niet bliksemsnel. Aan de ene kant ook logisch. Ik ben nog nooit zo lang uit het water geweest en de eerste keren zijn altijd weer wennen.
Of deze zeven weken meer negatief effect hebben dan een normale rustperiode? Dat durf ik niet meteen te zeggen. Zoals ik net aangaf het is altijd even wennen de eerste keren. En als topsporter moet je geduld hebben en vertrouwen dat de snelheid weer terugkomt. Nu is dat nog niet het geval, maar wie weet over één, twee of vijf weken wel alweer. De tijd zal het leren.
Mijn zwemtechniek moet ook weer gefinetuned worden
Het tweede wat ik heb gemerkt is dat er echt weer zaken op orde gesteld moeten worden wat betreft mijn zwemtechniek. Het watergevoel is best ver weg en de borstcrawlbewegingen voelen ook wat onnatuurlijker aan dan normaal.
Ik vind dit een stuk minder erg dan mijn zwemsnelheid. Waarom vind ik dat? Als zwemmer ben je nooit uitgeleerd qua zwemtechniek. Er valt altijd wat te verbeteren en soms sluipen er fouten in die er lastig uit te halen zijn. Echter, wanneer je een langere periode uit het water bent geweest voelt alles weer nieuw en vers. Juist omdat je weer opnieuw moet ‘leren’ zwemmen leent dit zich ideaal voor techniekwijzigingen.
De eerste trainingen heb ik gelijk gefocust op mijn zwemtechniek. Kijken wat er nog beter kan en hoe ik nog beter kan zwemmen. Hoe beter je techniek, hoe soepeler je door het water gaat. Efficiëntie is cruciaal of je nu zwembad zwemmer of open water zwemmer bent. Mooi dus om daar de komende tijd aan te gaan werken.
Tijd om weer op te bouwen en te werken aan nieuwe doelen
De periode die nu komen gaat zie ik helemaal als een frisse start. Ik heb zeven weken getraind via andere sportdisciplines en daarbij minder uren getraind dan normaal. Mijn lichaam is uitgerust. Ik ben er helemaal klaar voor om het zwemmen volledig op te pakken. Daarom vanaf nu opbouwen en werken aan nieuwe doelen. Het nieuwe zwemseizoen is begonnen en dat al in mei. Wie had dat gedacht?
Ik hoop dat jullie hebben genoten van deze blogreeks. Het was natuurlijk even wat anders dan jullie gewend waren. Vanaf nu zal ik niet elke week weer een blog publiceren, maar wel zal ik dit met regelmaat blijven doen. Je kan eindelijk weer rekenen op blogs volledig over zwemmen. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust in de comments. En voor jullie ook: succes met zwemmen!