#StayFit 4: Behoud je basisconditie met fietsen

De zwembaden zijn inmiddels meer dan een week open, hartstikke fijn. En ook ik heb weer een paar keer kunnen zwemmen. De eerste conclusie voor mijzelf is dat ik erg fit ben gebleven in de afgelopen 8 weken dat ik niet tot nauwelijks heb kunnen zwemmen. Wel is het zo dat ik mijn zwemsnelheid en techniek weer op orde moet krijgen. Mooie zaken om aan te werken de komende tijd! Nu is het tijd voor blog 4 in de #StayFit reeks. Blog 4 staat helemaal in het teken van fietsen als vervangende training. 


Fietsen is de perfecte work-out ter vervanging van je lange duursessies. Zelf heb ik voor deze periode een mountainbike aangeschaft om mijn kilometers mee te maken. En ik heb er natuurlijk al aardig wat kilometers op zitten, om fit te blijven. Tijdens mijn ritten en trainingen op de fiets ben ik ook verschillende voordelen en nadelen tegengekomen. Wil je lezen welke dat allemaal zijn? Lees dan gauw verder.

De voordelen en nadelen op een rij – fietsen als zwemmerDe voordelen

  • Perfect voor lange duursessies
  • Is niet blessuregevoelig
  • Makkelijk je aerobe conditie trainen

De nadelen

  • Je hebt een MTB of racefiets nodig
  • Niet altijd zonder risico’s
  • Lastig voor hogere hartslagzones

Weer een mooie rijtje voordelen en nadelen. Nu is het tijd om elk voor- en nadeel nader onder de loep te nemen.De voordelen en nadelen toegelichtVoordeel 1: Perfect voor lange duursessies


Van alle sporten die ik heb opgepakt – ter vervanging van het zwemmen – springt fietsen er zeker tussenuit. Het is voor mij de perfecte work-out voor mijn lange duursessies. Wel merk ik dat een mountainbike niet het meest geschikt is voor het echte lange werk, maar anderhalf tot twee uur fietsen is prima te doen.


Fietsen onderscheid zich daarin van hardlopen of touwtjespringen. Dat zijn voor mij geen work-outs die ik echt lang kan doen. En die lange work-outs zijn juist nodig; met het zwemmen lig ik ook vaak genoeg 2 uur achter elkaar in het water. Heerlijk dus om toch die lange sessies te doen.


Ik ga vaak in de ochtenduren fietsen, voordat ik begin met mijn stage. Het is dan meestal nog fris, maar als het zonnetje dan eenmaal doorkomt is het echt heerlijk. Je kan ook als je dat fijn vindt nog muziek in doen en dan is het helemaal een eitje.Voordeel 2: Is niet blessuregevoelig


Het tweede voordeel van fietsen is dat het totaal niet blessuregevoelig is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen, waar schokbelasting een issue kan zijn (lees ook #StayFit 2). Juist omdat fietsen niet blessuregevoelig is, leent het zich zo goed voor de lange trainingen. Ik kan uren op de fiets zitten en nog krijg ik geen last van mijn spieren. Echt ideaal.


Het enige wat ik soms merk, is dat mijn heupen af en toe wat vast komen te zitten. Dit kan ik tegengaan door ontspannen op de fiets te gaan zitten. Ook kan je in je landtraining, waar ik in #StayFit 3 over vertel, oefeningen doen waarbij je zorgt dat je heupen los blijven zitten. Wat ik daarnaast nog merkte is dat hoe langer ik aan het fietsen was, hoe minder last ik ervan krijg.Voordeel 3: Makkelijk je aerobe conditie trainen


Het laatste voordeel wat ik heb ontdekt tijdens het fietsen, is dat het de perfecte work-out is om je basisconditie te trainen. Ik heb het belang van de aerobe conditie uitgelicht in blog 1 van de #StayFit reeks. Nu ik weer een paar keer heb gezwommen, merk ik dat ik de basisconditie goed op orde heb gehouden. Mijn conditie is helemaal niet weg en dat heb ik grotendeels door het fietsen te danken.


Want als je gaat fietsen kan je met een relatief lage hartslag gaan trainen. Zo kan je heel makkelijk in je lage zones blijven: 1, 2 en 3. Een beetje tussen hartslag 110 tot hartslag 140 hartslagen per minuut. Op deze manier train je dus je aerobe conditie. Bij hardlopen en touwtjespringen daarentegen ga je al snel in een hogere hartslagzone zitten. Dat kan zeker geen kwaad, maar dit is niet prioriteit nummer 1 in deze situatie.Zwem blog Lars - professioneel open water zwemmer die voor de Olympische spelen 2024 Parijs gaat - legt uit waarom fietsen een goede work-out is ter vervanging van het zwemmen. Om je aerobe conditie, je basisconditie te onderhouden en straks weer heel goed te zwemmen of te open water zwemmen. Perfect alternatief voor de 10 km openwaterzwemmen.Nadeel 1: Je hebt een MTB of racefiets nodig


Nu we de voordelen van fietsen hebben besproken, is het nu tijd om de nadelen te bespreken. Nadeel 1 is helaas onontkoombaar. Je hebt een mountainbike of racefiets nodig om zo te kunnen trainen. Niet alle zwemmers hebben thuis een mooie fiets ter beschikking. Zo had ik er zelf ook geen één voordat deze speciale situatie aan de deur klopte.


Gelukkig kon ik bij de lokale fietszaak in mijn woonplaats een goede deal scoren. Ik kon mijn stadsfiets inruilen voor een mooie tweedehands mountainbike. En dit is een hele goede investering geweest. Ik kan nu lekker mijn trainingen op mijn mountainbike doen. Natuurlijk zou ik het liefst weer gaan zwemmen, maar dat is helaas nog steeds niet standaard aan de orde.  


Wil je zelf beginnen met fietsen, kijk dan of jouw lokale fietszaak wat voor je kan regelen. Als je de situatie uitlegt zijn ze misschien wel bereid om mee te denken en jou een handje te helpen.Nadeel 2: Niet altijd zonder risico’s


Ja, helaas fietsen is niet altijd zonder risico’s. Zwemmen in open water is dat natuurlijk ook niet, maar ik denk dat het wel goed is om het hier even over te hebben. Je bent namelijk een deelnemer aan het verkeer. En vanzelfsprekend heb je je aan de regels te houden. Je kan niet overal als een gek gaan fietsen zonder op te letten. Als fietser ben je kwetsbaar. Hou daar vooral rekening mee.


Ook heb ik een helm aangeschaft. Safety-first zeg ik maar. Mocht er wel wat gebeuren en je gaat ten val, dan is het wel erg fijn dat je bescherming op je hoofd hebt. Ik denk dat een helm bij het fietsen wel tot de basisuitrusting behoort. Gelukkig heb ik niet zo’n situatie gehad. En ik hoop voor geen enkele zwemmer dat zo’n situatie zich voordoet.Nadeel 3: Lastig voor hogere hartslagzones


Het laatste nadeel dat ik wil bespreken staat eigenlijk haaks op het voordeel dat je makkelijk je aerobe conditie kan trainen. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken dat de aerobe conditie onwijs belangrijk is, maar soms is het goed en ook verstandig om iets hoger in je hartslagzone te gaan zitten. Even het lichaam triggeren en pushen om iets harder te werken. Jouw lichaam moet dat tijdens de wedstrijd namelijk ook doen.


Fietsen is hier naar mijn mening niet ideaal voor. Tot op heden ben ik met mijn hartslag niet boven de 160 slagen per minuut gekomen tijdens het fietsen. Misschien scheelt het als je een racefiets hebt, in plaats van een mountainbike. Daar kan ik niet over meepraten. Mijn conclusie is wel: fietsen is hier niet het meest geschikt voor.


In dat geval kan je juist wél beter gaan hardlopen of touwtjespringen. Als je dat lekker vindt pak je die trainingen voor hogere zones en hou je het fietsen meer aan voor de basisconditie. Dat is althans hoe ik het gebruik. En het heeft mij de afgelopen 8 weken heel goed fit gehouden.Blijf alternatief trainen, juist ook nu nogLangzamerhand gaan steeds meer baden open en dat is heel positief. Laten we die positieve vibe vooral vasthouden. Helaas heb ik ook gemerkt dat de nieuwe situatie voor het zwemmen nog verre van ideaal is. En juist daarom wil ik benadrukken: blijf die alternatieve trainingen doen.


Zoals het er nu naar uitziet, heeft iedereen minder water ter beschikking omdat we ons aan de 1.5m afstand-regel moeten houden. Als ik naar mezelf kijk, kan ik voorlopig echt nog niet 20 uur per week in het (open) water liggen. Ik denk dat dit ook helemaal niet erg is. Ik zal, net als iedereen, mijn zwemuren per week weer moeten opbouwen. Probeer dan naast de zwemuren, ook nog steeds de alternatieve trainingen te blijven doen.


Met een goede overgang van alternatief trainen naar de reguliere zwemtrainingen ga je straks weer fit en blessurevrij te water. Heel veel succes de komende tijd. Volgende week is het alweer tijd voor de laatste blog in de #StayFit reeks. Kan jij raden waar die over gaat? Laat het weten in de comments hieronder.Partners die in mijn Olympische droom geloven


deboer premium wetsuits logo - met deboer ben ik 1 stap dichterbij de olympische spelen van parijs 2024. Volg Lars in zijn zwemblog

Woning Welzorg op Maat steunt Lars Bottelier in zijn carriere om de Olympische Spelen te bereiken. Donatie voor zijn zwemblog zwem blog. Lars is topper in het open water zwemmen. Parijs 2024
Logo YVGTF Yvonne van Gennip Talentfonds - partner van open water zwemmer Lars Bottelier - zwem blog Lars Bottelier is Nederlands beste open water zwemmer
Dit is het logo van Maxim - Maxim sports nutrition is partner van professioneel open water zwemmer Lars Bottelier - Volg via zijn zwemblog zijn Road to Parijs 2024

Vind je dit een leuke blog? Reageer hieronder

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.