Voorbeschouwing Traversée du Lac St-Jean 2019

Op zaterdag 27 juli is het zover: dan zwem ik het meer Lac St-Jean over. Van de start in Peribonka naar de finish in Roberval, een afstand van 32 km. In deze blogpost volgt een voorbeschouwing van de race.

Allereerst heeft Open Water Swimming Club mij geïnterviewd voordat ik naar Canada ging. Hierin vertel ik wat ik verwacht van de races en waarom ik naar Canada wilde gaan. Het filmpje kan je hieronder bekijken:

32 km en ongeveer 7 uur zwemmen. Eerst rond 4 uur opstaan en dan rond 6 uur van Roberval naar Peribonka rijden. Daar ga ik zaterdagochtend om 08:30 uur starten aan de oversteek. Ik heb al aardig wat verhalen gehoord over de Traversée en rondgevraagd aan andere (ex) zwemmers hoe zij deze race ervaren.

Parcours de Traversée du Lac St-Jean

De kou blijkt een groot gevaar tijdens deze race. We starten zoals eerder gezegd in Peribonka in de rivier. We zwemmen hier ongeveer 1,5 uur in voordat we in het meer van Lac St-Jean terecht komen. Het water uit deze rivier komt uit de bergen waardoor het soms wel 2 à 3 graden kouder kan zijn dan de rest van het meer. Aan de andere kant, heb ik gehoord, kan het ook andersom zijn: de rivier is dan warmer dan het meer. Kortom dat is iets wat ik moet ervaren bij de start van de race.

Een ander gevaar zijn de golven midden op het meer. Het is een groot open meer, vergelijkbaar als ons IJsselmeer, en het kan daardoor flink waaien. Ook heeft iedere zwemmer zijn eigen coach en schipper, alleen zijn het kleine bootjes die gebruikt worden. En slibstreamen (het achter elkaar aanzwemmen) is toegestaan tijdens de Traversée.

Het eerste doel voor mij is om de overkant te halen. Het is en blijft een 32 km en tijdens deze uren zwemmen weet je nooit wat er kan gebeuren. Maar mocht ik mij goed voelen dan ga ik uiteraard kijken wat ik kan bereiken!

Deze race wordt de laatste jaren gekenmerkt door het gezamenlijk aankomen van een redelijke groep zwemmers. Meestal 5 of 6 zwemmers dicht op elkaar. Wie weet zal het dit jaar ook zijn en dan is het de laatste kilometer volle bak. Kijken wie het meeste over heeft.

Er doen dit jaar 13 mannen mee en 10 vrouwen. Mannen en vrouwen starten tegelijk in dit soort races. De volledige startlijst kan je hieronder zien:

Deelnemers Traversée du Lac st-Jean 2019

Wil je mij volgen tijdens de race? Dan is er een livestream die start om 18:30 uur (=NLse tijd) op https://traversee.qc.ca/en/on-the-web/webdiffusion/

Daarnaast worden er genoeg updates geplaatst op Facebook via https://www.facebook.com/Traversee/

Ik ga er een mooie race van maken en laat natuurlijk weten hoe het is gegaan!

1 gedachte over “Voorbeschouwing Traversée du Lac St-Jean 2019”

Vind je dit een leuke blog? Reageer hieronder

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.