ONK Tilburg resulteert in zilver en nieuwe PR’s voor Lars

Afgelopen weekend stond het ONK Tilburg voor de deur. Een driedaags toernooi met de top van Nederland. Mijn programma zag er als volgt uit: vrijdag de 800m vrije slag, zaterdag de 400m vrije slag en zondag de 1500m vrije slag. De 800m en de 1500m waren beide een rechtstreekse finale waar bij de 400m eerst een voorronde was en vervolgens een A of B-finale.

De voorbereidingen naar het ONK toe verschilden ten opzichte van andere keren. Nu ik een jaar de tijd heb om mijzelf volledig op het zwemmen te richten, hebben we ook meer tijd om meer te trainen. Dit hebben we dan ook gelijk opgepakt vanaf het begin van het nieuwe seizoen. Waar ik vorig jaar nog richting de tien uur in de week trainde, zit ik nu al op meer dan twintig uur. Naast de reguliere zwemuren ook nog hardlooptraining en landtraining. En dat merkte mijn lichaam… Aan het eind van de trainingsweek had ik behoefte aan rust en vooral mijn lichaam wilde dat. Dit deed ik dan ook en hierdoor kon ik er op de maandag weer tegenaan. Langzaamaan wende ik aan het ritme.

Doordat ik meer uren maak, komen er vanzelf ook meer zwem-meters. Hans, mijn trainer, en ik hebben vooral geïnvesteerd in het verbeteren van mijn techniek. Tijdens de trainingen ging het erg lekker, maar tijdens de wedstrijden in Alkmaar op de 400m vrije slag kwam het er niet uit. Een tijd van 4:08 kwam er op de klokken, niet wat ik had gehoopt. Toegegeven, het is weer de eerste wedstrijd na het open water en ik weet van mezelf dat ik altijd eventjes moet wennen aan het binnenbad.

De volgende wedstrijd was die van Aken, Duitsland. Vorig jaar heb ik hier mijn beste seizoentijd neergezet op de 1500m vrije slag. Ik dacht: Alkmaar is niet goed gegaan, maar des te beter gaat het in Aken. In tussen zwom ik in de trainingen namelijk nóg beter dus kon het niet missen. Helaas ging de wedstrijd in Aken niet zoals ik had gehoopt. Mijn tijd 16:27 was 17 seconden boven mijn PR van een jaar geleden. Het was zeker geen goede race.

Ik begon me nu toch wel een beetje zorgen te maken. Alkmaar was niet goed gegaan en zelfs Aken niet. 17 seconden boven mijn tijd is echt een hoop boven en over twee weken is alweer het ONK in Tilburg. Hans verzekerde me er echter van dat het goed zou gaan in Tilburg en dat ik het vertrouwen moest houden.

Een poos voor het ONK liet Hans me regelmatig minder trainen en minder intensief trainen, ofwel taperen. Normaal gesproken ging het taperen altijd lastig, omdat ik toch niet heel veel trainde. Maar nu werkte het beter. Mijn lichaam herstelde met de dag en ik kreeg steeds meer en meer energie. De vrijdag van de 800m vrije slag ben ik er helemaal klaar voor.

Er is van elke afstand een filmpje gemaakt op het ONK en hieronder is de race te zien van de 800m vrije slag. Ik lig hier in baan 3 met de zwart/roze zwembroek.

//dit filmpje is helaas niet meer beschikbaar//

Ik tik aan als 3de, maar de winnaar is hier een Belg. Hier ben ik dus 2de van Nederland geworden op de 800m vrije slag en heb ik een persoonlijk record gezwommen van 10 seconden! De vraag is waarom het nu wel goed ging. Ten eerste omdat mijn lichaam uitgerust is en ten tweede omdat ik eindelijk mijn techniek kon vasthouden tijdens de wedstrijd.

Onderstaand krantenartikel verheldert het verhaal en vertelt ook gelijk hoe het bij de andere afstanden is gegaan.

ONK Tilburg kb ijmuider courant Lars Bottelier

Bij de 400m miste ik echter nog wat snelheid met mijn nieuwe techniek, dat is geen ramp. Gezien mijn raceverdeling van 2:00.31 om 2:00.77. Hans en ik gaan daar aan werken, omdat in het open water ook een sterke eindsprint is gewenst.

Ik ben zeer tevreden met mijn resultaten op dit toernooi. 100% PR score en nog een ereplaats. Voor de komende periode ligt de focus op de Amsterdam Swim cup, die begin december wordt gehouden. En gaan we langzaamaan weer de intensiteit van de trainingen opschroeven.

Ik kijk onwijs uit naar het aankomende seizoen, dit is een goede start!

1 gedachte over “ONK Tilburg resulteert in zilver en nieuwe PR’s voor Lars”

  1. Mooi dat je harde werken beloond wordt Lars. Top dat je nu voor je sport kunt kiezen. Houd inderdaad goed je rust in de gaten. Van rust groei je juist. Van veel en divers trainen wordt je fysiek sterk en mentaal stabieler. Blijf in jezelf geloven!! Verandering van techniek en training geeft altijd een terugslag in de prestaties. Maar zoals je nu gemerkt hebt betaalt het zich uit als het moet,! Succes….

    Beantwoorden

Vind je dit een leuke blog? Reageer hieronder

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.