Zwemwedstrijden anno 2020: het nieuwe zwemmen?

Vandaag (1 juni 2020) heb ik meegedaan aan de 50 minuten Challenge van Openwaterswimming.club. Het was geen officiële zwemwedstrijd, maar wel een mooi moment om even te testen waar ik nu sta. Ik beschouwde het wel als de eerste ‘wedstrijd’ van het nieuwe zwemseizoen. Met nog minimale zwemtraining was ik erg benieuwd hoe de vorm op dit moment is. 

Opzet van de zwem challenge


Voordat ik begin met het delen van mijn ervaringen zal ik nog even zeggen dat de veiligheid van de zwemmers en de regels voorop stonden. De regels werden keurig gehandhaafd en overal kon voldoende afstand gehouden worden.


De challenge bestond uit vier series van 50 minuten, gevuld met acht zwemmers. Elke serie had een tijdslot van 1 uur en 15 minuten om te zorgen voor een soepele overgang. Zelf zat ik in serie drie van de challenge:


  1. 09.00 – 10.15 uur
  2. 10.15 – 11.30 uur
  3. 11.30 – 12.45 uur
  4. 12.45 – 14.00 uur

Zo’n challenge in deze toch wel speciale tijd vergt om speciale regels en aanpak. Tien minuten voor aanvang moest je aanwezig zijn, natuurlijk met de zwembroek al aan. Wij begonnen aan de overkant van het zwembad, zodat er een soepele overgang was tussen onze serie en de serie daarvoor. Dat ging allemaal prima. Iedereen kreeg zijn eigen stoel aangewezen waar je op alle gemak kon voorbereiden voor de challenge. Toen het tijd was liepen we allen naar onze baan. Er was trouwens ook elektronische tijdwaarneming gefaciliteerd door Sporttijden, dus dit was ook super.Zwemblog Lars Bottelier - Nieuwe zwem wedstrijden met nieuwe regels in 2020 - open water zwemmen is van start in seizoen 2020 - 2021 - volg Lars Bottelier in zijn Road to Parijs naar de Olympische Spelen van 2020Tijd om te starten


Om 11.30 uur was het zover en kon mijn serie te water. Vanaf toen was het eigenlijk niets anders dan een reguliere zwembadwedstrijd. Het enige verschil was: er waren geen toeschouwers. Dat is toch best apart.


Ik had mijzelf het doel gesteld dat als ik 1.12 gemiddeld per 100m zou zwemmen, ik meer dan tevreden zou zijn. Zoals ik eerder in mijn #StayFit reeks al aangaf zit het conditioneel wel goed. En dat bleek ook wel, ik kon de 50 minuten hartstikke goed volhouden. De snelheid was meer de uitdaging. Uiteindelijk zwom ik een gemiddelde van 1:15 per 100m. Niet slecht denk ik zo, na twee weken weer in training te zijn. En een mooie 4 km op de teller tijdens het fluitsignaal.Prof openwaterzwemmer Lars Bottelier geeft professionele openwaterzwemtrainingen - In zijn zwem blog kan je hem elke week volgen - Hoe zien wedstrijden en challenges eruit in 2020 - Openwaterzwemmen is een geweldige sport met veel tactisch en strategisch inzichtWordt dit de nieuwe manier van wedstrijden zwemmen?


Het lijkt erop dat we voorlopig nog in een 1,5m maatschappij leven met extra regels voor onze gezondheid. Bovendien zijn officiële evenementen afgelast tot 1 september 2020. Misschien was deze zwemchallenge wel een voorloper in de manier waarop er evenementen en (zwem)wedstrijden gehouden gaan worden. De vraag is wel: wordt dit de nieuwe standaard manier?


Ik denk eerlijk gezegd van wel. Vind ik dit erg of vervelend? Ik vind dat wel meevallen. Natuurlijk hangt er een andere sfeer. Het grootste verschil is dat er geen toeschouwers zijn en de groepen klein zijn. Een ander belangrijk verschil is dat het letterlijk komen, zwemmen en weer gaan is. En dat allemaal in een vrij kort tijdbestek.


Het belangrijkste voor mij als sporter is dat we weer kunnen zwemmen en dat wedstrijden ook weer in het verschiet zitten. Dit was toch een hele mooie vorm van een wedstrijdprikkel en dat is juist wat ik nu nodig heb naast de reguliere trainingen. Dichterbij dan een officiële wedstrijd gaat het denk ik ook niet komen. De risico’s zijn hiervoor nog te groot; de regels zijn hiervoor nog te strak. En dat is ook helemaal niet erg. Het was een hele leuke middag en dat is ook wat waard.


Maar nu ben ik wel nieuwsgierig. Wat vind jij ervan? Ben jij iemand die aan dit soort nieuwe initiatieven mee gaat doen? Denk je dat het een goede vervanger is voor officiële wedstrijden? Laat het me weten in de comments en wie weet zie ik je wel bij een volgende challenge van Openwaterswimming.club.   Partners die in mijn Olympische droom geloven


deboer premium wetsuits logo - met deboer ben ik 1 stap dichterbij de olympische spelen van parijs 2024. Volg Lars in zijn zwemblog

Woning Welzorg op Maat steunt Lars Bottelier in zijn carriere om de Olympische Spelen te bereiken. Donatie voor zijn zwemblog zwem blog. Lars is topper in het open water zwemmen. Parijs 2024
Logo YVGTF Yvonne van Gennip Talentfonds - partner van open water zwemmer Lars Bottelier - zwem blog Lars Bottelier is Nederlands beste open water zwemmer
Dit is het logo van Maxim - Maxim sports nutrition is partner van professioneel open water zwemmer Lars Bottelier - Volg via zijn zwemblog zijn Road to Parijs 2024

Vind je dit een leuke blog? Reageer hieronder

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.